Levinud harjumus võib röövida kuulmise

PM Tervis
Copy
Kuulmise kahjustumine ohustab üha nooremaid.
Kuulmise kahjustumine ohustab üha nooremaid. Foto: Shutterstock

Valjud helid kahjustavad kuulmissüsteemi sõltuvalt heli tugevusest ja sellele kuluvast ajast, vahendab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

Levinud hinnangute kohaselt on veel ohutu helitase 85 detsibelli (dB) kaheksa tunni vältel. Helitaseme tõusul iga kolme detsibelli võrra väheneb poole võrra aeg seda ohutult taluda. Näiteks helitaset 100 dbB on ohutu taluda 15 minutit, aga 106 dB – 3,7 minutit.

Viimastel kümnenditel on teismeliste ja ka noorte täiskasvanute hulgas levinud komme kuulata valju muusikat kõrvaklappide või kuularite abil arvutist või nutitelefonist. Vali muusika kõlab ka noortele populaarsetes lõbustusasutustes – baarides, klubides, diskoteekides.

USA Lõuna-Carolina ülikooli teadlaste koordineeritud ning Rootsi, Mehhiko ja Šveitsi uurijate osavõtul tehtud rahvusvahelistes andmebaasides aastatel 2000–2021 refereeritud kirjanduse metaanalüüsi eesmärk oli selgitada, kui suur osa 12–34-aastastest inimestest on harjunud kuulama valju muusikat, mis võib potentsiaalselt tekitada kuulmishäireid.

Analüüsiti 35 uuringu andmeid, mis hõlmasid kokku 19 046 uuritavat. Neist 17 uuringut käsitles individuaalsetest kuulamisseadmetest kuulatavat (helitugevus kuni 105 dB) ning 18 lõbustusasutustes esitatavat muusikat (helitugevus kuni 102–104 dB).

Ilmnes, et 23,8 protsenti individuaalsete kuulamisseadmete kasutajatest ning 48,2 protsenti lõbustusasustuste külastajatest kuulab liiga valju, kuulmist kahjustavat muusikat. Autorite kalkulatsioonide kohaselt ohustavad 1,35 miljardit noort inimest maailmas kuulmishäired, kuna liialt valju muusika kuulamine on levinud harjumus, ja uurijate hinnangul on vajalik sellealane teavituskampaania.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles