Tee kiire katse! ⟩ Kas suudad seista ühel jalal 10 sekundit?

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Ketut Subiyanto, Pexels

Mis siis sest, küsiks iga normaalne inimene vastu. See on ju lihtne! Kuid huvitaval kombel kipub võime kümme sekundit ühel jalal püsida pärast poole sajandi pikkust eluiga aastatega vähenema. Septembris ajakirjas British Journal of Sports Medicine avaldatud uuringus öeldakse lausa, et sellise lihtsa katse järgi saab ennustada pikema elu väljavaateid ehk surmariski.

 Kirjeldatud 12 aastat kestnud uuringus vaadeldi 1702 inimest, kes olid katse ajal 51 kuni 75 aastat vanad. Mehi oli nende seas 68 protsenti ehk enamus ning kõigi terviseseisund oli stabiilne - ehk siis haiglapatsiente nende seas polnud. Katse alguses paluti neil seista kümme sekundit ühel jalal - ilma täiendava toeta. Neid, kes seda ei suutnud, oli 20,4 protsenti ehk viiendiku jagu. Seitsme aasta pärast oli ühel jalal püsijate hulgast surnud 4,6 protsenti, mittepüsijate seas oli see protsent aga 17,5. Surmapõhjuste osas suuri erinevusi polnud.

Vanusevahemikus 51 kuni 55 oli neid, kes ei suutnud ühel jalal 10 sekundit seista, 5 protsenti.

Vanuses 56 kuni 60 oli neid 8 protsenti, aga vanuses 61 kuni 65 juba 18 protsenti.

Vanusevahemikus 66 kuni 70 ei suutnud ühel jalal 10 sekundit seista juba 37 protsenti ja 71 kuni 75 ületas see poole katsealustest - 54 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles