Lihtne abinõu vähendab soolevähi tekkimise riski

PM Tervis
Copy
Taimse toidu söömine aitab kehas pärssida kroonilist põletikku.
Taimse toidu söömine aitab kehas pärssida kroonilist põletikku. Foto: Shutterstock

Tervislike taimsete toiduainete, näiteks täisteratooted, köögiviljad ja kaunviljad, ning vähese ebatervisliku taimse toidu, sealhulgas rafineeritud teraviljatooted, puuviljamahlad ja lisatud suhkrud, sisaldusega taimse toidu söömine on seotud väiksema kolorektaalse vähi (käär- või pärasoolevähk) riskiga, nenditakse ajakirjas BMC Medicine avaldatud uues uuringus.

«Kolorektaalse vähi levimus on maailmas kolmandal kohal ja risk sellesse haigestuda on elu jooksul meestel üks 23-st ja naistel üks 25-st,» ütles uuringu autor Jihye Kim Medical Xpressis. «Kuigi varasemad uuringud on näidanud, et taimne toit võib mängida rolli kolorektaalse vähi ennetamisel, on taimse toidu toiteväärtuse mõju sellele seosele olnud ebaselge. Meie tulemused näitavad, et tervisliku taimse toidu söömine on seotud kolorektaalse vähi riski vähenemisega.»

Lõuna-Korea Kyung Hee ülikooli teadlased tuvastasid, et 79 952 meessoost ameeriklase seas oli neil, kes sõid kõige suurema keskmise päevase koguse tervislikku taimset toitu, 22 protsenti väiksem risk haigestuda kolorektaalsesse vähki, võrreldes nendega, kes sõid tervislikku taimset toitu kõige väiksemas koguses. Autorid ei tuvastanud aga olulisi seoseid taimse toidu toiteväärtuse ja kolorektaalse vähi riski vahel 93 475 Ameerika naise hulgas.

«Oletame, et sellistes toiduainetes nagu puuviljad, köögiviljad ja täisterad leiduvad antioksüdandid võivad aidata vähendada kolorektaalse vähi riski, pärssides kroonilist põletikku, mis võib põhjustada vähki.

Kuna meestel on suurem risk haigestuda kolorektaalvähki, pakume välja, et see võiks aidata selgitada, miks suuremas koguses tervisliku taimse toidu söömine seostus meestel, kuid mitte naiste kolorektaalse vähiriski vähenemisega,» ütles Kim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles