See on võimalus, kuidas saavad keskeas naised vähiriski ennetada

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kaalu kaotamine keskeas võib naiste vähiriski kolmandiku võrra vähendada. Näiteks ülekaalulised naised vähendavad kaalu alandamisega oma riski rinnavähki haigestuda peaaegu kolmandiku võrra.

Ameerika vähiliidu teadlased uurisid rohkem kui 180 000 naist vanuses 50 ja enam. Need, kes kaotasid vähemalt üheksa kilogrammi ning suutsid kaalu ka säilitada, vähendasid nii oma rinnavähi riski järgmise üheksa aasta jooksul 32 protsenti. Kuid ka 2–4 kilogrammi kaotamine langetas haigestumise võimalust 19 protsenti, näitasid uuringu tulemused.

Ülekaal on selgelt rinnavähiga seotud, samuti seostatakse seda soole-, päraku-, emakakaela-, neeru- ja söögitoruvähiga, kirjutas Ameerika vähiliit. Osalejate kaalu muutust kontrolliti küsimustikega. Püsiv kaalukaotus tähendas uuringus vähemalt kahe kilogrammi kaotamist esimese viie aasta jooksul, mis järgneva nelja aasta jooksul tagasi ei tulnud, vahendab Yahoo News.

Ajakirjas Journal of the National Cancer Institute avaldatud uuring võrdles stabiilse kaaluga naisi nendega, kes kaotasid 4,6 ja 8,9 kilogrammi ning leidsid, et viimased vähendasid oma rinnavähiriski 25 protsendi võrra. Samuti nägid uurijad, et risk vähenes ka siis, kui väike osa kaotatud üheksast kilogrammist tuli tagasi.

Uurijad lisasid aga, et tulemused käivad naiste kohta, kes ei ole hormoonasendusravil. Kui ravi saadakse viis aastat, tekib iga 50 naise kohta üks rinnavähi juhtum juurde. Hormoonravi ja rinnavähi seos ei ole selge, kuid arvatakse, et östrogeen aitab mõnel kasvajal areneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles