Igemeravi spetsialist annab nõu: mida teha kui biokile hävitab hambaid?

PM Tervis
Copy
Hammaste eest tasub hoolitseda igapäevaselt, mitte vaid mõned korrad nädalas.
Hammaste eest tasub hoolitseda igapäevaselt, mitte vaid mõned korrad nädalas. Foto: Shutterstock

Hambaniidi kasutamine aitab lõhkuda hambapinnale tekkivat biokile massi, mis tekib hammastele kahekümne nelja tunni jooksul. Biokile on vaja lõhkuda, kuna see võib viia suuhaiguste tekkimiseni.

Kliinik 32 igemeravi spetsialisti doktor Inga Rahuoja sõnul seostatakse hambaniidi kasutamist eelkõige hambavahedest toidutükkide eemaldamisega, kuid tegelikult on oluline kõiki vahesid puhastada biokile tõttu. «Biokile tekkimine on loomulik protsess, mis toimub igal pool. Näiteks kui veega täidetud vaas jätta seisma, tekib samasugune biokile vaasi seinale. Biokile on väga tugev ning kaitseb baktereid isegi antibiootikumide eest, mistõttu ei saa seda tõhusalt eemaldada ainult hambaid harjates, sest hambahari ei pääse hambavahedesse, või siis lisaks suuloputusvedelikku kasutades,» selgitab dr. Rahuoja.

Hambad on koed, mis ei uuene, mistõttu on vaja neid iga päev hambaniidi või muu sobiva vahendi abil biokilest puhastada. Vastasel juhul muutub hambakatt vanemaks ja järjest ohtlikumad bakteritüübid saavad sinna kinnituda ning kutsuda esile põletikulist reaktsiooni. Biokile tõttu võib tekkida mitmeid suuhaigusi, nagu kaaries, gingiviit ja parodontiit.

Dr Rahuoja rõhutab, et soovitatav on hambaniiti kasutada õhtuti enne hammaste pesu, sest puhastele hambapindadele mõjuvad hambapasta kasulikud omadused paremini. Lisaks ei tasu unustada, et niiditada tuleb kõiki vahesid.

«Isegi kui hammaste vahel pole midagi näha, tuleb need siiski kas hambaniidi, hambavaheharjakese või muu enda jaoks sobiva abivahendiga üle käia. Sealjuures tasub tähele panna, et kuigi pärast ühe vahe puhastamist jääb niit justkui puhtaks, on soovitatav iga hambavahe kohta võtta uus niidijupp. Niiti tasub kogu aeg kerida edasi oma sõrmede peal, et iga järgmine hambavahe saaks puhastatud puhta niidijupiga,» selgitab dr Rahuoja.

Leia enda jaoks sobiv hambaniit

Hambaniitide valik on mitmekülgne, mistõttu tasub katsetada erinevate variantidega ning valida enda jaoks sobivaim. «Ühed hambaniidid on jämedamad, teised aga õhemad, kolmandad paisuvad. Lisaks on olemas maitsestatud ja vahatatud hambaniite. Valik on tõesti väga lai. Tuleb leida enda jaoks sobiv hambaniit, sest inimeste hambavahed võivad olla väga erinevad. Näiteks mõnel asetsevad hambad väga tihedalt üksteise lähedal, mistõttu iga niit ei pääse läbi. Siis soovitan kasutada lindikujulist hambaniit. Tagumiste hammaste jaoks võib panna niiti topelt, mis aitab puhastada tõhusamini ka suuremaid vahesid,» räägib dr. Rahuoja.

Hambaniidi kasutamise puhul on oluline õige tehnika. Esimest korda hambaniiti kasutama hakates tasub konsulteerida oma hambaarsti või suuhügienistiga, paluda tal ette näidata või proovida ise hambaarsti visiidil hambaniiti kasutada. Nii on lihtsam niidi kasutamisega algust teha. Ühtlasi tuleb meeles pidada, et hammaste eest tasub hoolitseda iga päev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles