Eelmisel aastal avastati Eestis 225 uut HIV nakkusjuhtu

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Täna, 1. detsembril tähistatakse ülemaailmset AIDSi vastu võitlemise päeva. Juba 17ndat aastat süütab Eesti HIV-positiivsete võrgustik Eestis küünlad, et mälestada lisaks Aidsile ka Covidi ning Ukraina sõja tõttu meie seast lahkunuid. Oma esimese solidaarsusküünla Eesti HIV kogukonna toetuseks läidab ka tervise- ja tööminister Peep Peterson.

«Viimased kolm aastat on meie kõigi ellu toonud väga keerulised ajad. Esmalt Covid, millele järgnes sõda Ukrainas, mis tõi lisaks süütutele sõjaohvitele kaasa elektrikriisi, hinnatõusud jne. Hirmu. Aga sõltumata sellest, mis toimub maailmas meie ümber – kogu selle kaose juures me ei tohiks siiski kaotada inimlikku hoolimist ja tolerantsust, eriti mis puudutab tervist. Meie kõigi ühist tervist,» ütleb Eesti HIV-positiivsete võrgustiku (EHPV) juhatuse esimees Latšin Alijev.

1988. aastal algatatud ülemaailmne AIDSi päev on esimene rahvusvaheline tervisepäev, mida tähistatakse kogu maailmas. 34 aastat ühinevad 1. detsembril ÜRO, ülemaailmsed terviseorganisatsioonid, riikide valitsused ja kodanikuühiskonnad, et teha teavituskampaania konkreetsel HIViga seotud teemal.

«Eesti HIV-positiivsete võrgustik ühineb ÜRO ja Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) üleskutsega teha koostöös riigi ja omavalitsustega ühiseid pingutusi ebavõrdsustest vabanemiseks. Kui veel sajandi alguses peeti HIV-nakkust surmahaiguseks, siis tänu üha arenevale nüüdismeditsiinile saab aastal 2022 HIVi lugeda pigem ravile hästi alluvaks krooniliseks haiguseks, mis ei mõjuta elukvaliteeti, karjääri, perekonna loomist. Loomulikult, esmatähtis on viiruse õigeaegne avastamine, raviskeemist kinnipidamine ja ka üldine tervislik elustiil. Endiselt on aga probleemiks, kus meditsiin aidata ei saa, iganenud stigmad ja eelarvamused ühiskonnas. HIViga elavate inimeste sildistamine, halvustav suhtumine ja häbimärgistamine,» lisab Alijev.

Järgmisel aastal täitub 40 aastat, kui maailmas avastati esimesed HIVi ja Aidsi juhtumid ning alguse sai ülemaailmne pandeemia. Eestisse jõudis epideemia 20 aasta eest, 2002. aastal.

Eelmisel aastal avastati Eestis 225 uut HIV nakkusjuhtu, 2022. aasta kümne kuuga 213 uut nakatunut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles