Televiisori vaatamine on seotud selle vähiliigi varase tekkega (2)

PM Tervis
Copy
Televiisor ja pult, 17.10.2018,
Televiisor ja pult, 17.10.2018, Foto: Konstantin Sednev

Pikale veniv istumine televiisori ees on viimaste uuringuandmete kohaselt seotud kõrge riskiga, et juba enne 50. eluaastat võib tekkida pärasoolevähk.

Televiisori ees diivanil lösutamisega seotud pärasoolevähi teke ei sõltunud kehakaaluindeksist ega üldisest füüsilisest aktiivsusest, kirjutab Medical News Today.

JNCI Cancer Spectrum teadusajakirjas avaldatud uuring on üks esimesi, mis uuris pärasoolevähi varast teket seoses ülemäärase istumisega – eelnevad uuringud viitasid sellele võimalusele.

Pärasoolevähi esinemise määr on viimastel aastakümnetel 20–49-aastaste hulgas  tõusnud. Varase tekkega pärasoolevähk on tavaliselt agressiivsem kui vanurieas arenev. Samuti on diagnoosimise hetkeks vähk arenenud tihti nii kaugele, et väljavaated on kehvad.

Doktor Cao lootis vastuseid saada meditsiiniõdede terviseuuringu abil. Seal sisaldusid andmed nii vähidiagnooside, igapäevaste harjumuste kui ka televiisori ees veedetava aja kohta. Naiste krooniliste haiguste suuremaid riskifaktoreid käsitlevat uurimust alustati juba 1976. aastal ning osalistel hoiti silma peal 22 aastat. Selle aja jooksul haigestusid 122 osalist enne 50. eluaastat pärasoolevähki.

Uurijad võrdlesid nende andmeid tervetega, keskendudes sellele, kui palju aega nad veedavad istudes ja televiisorit vaadates.

Selgus, et pikale veninud teleri vaatamise aeg oli seotud pärasoolevähi varase tekkega, isegi kui võimalike riskiteguritena arvestati veel kehakaalu, söömisharjumusi, aktiivsuse taset, suitsetamist ja perekondlikku haiguste ajalugu.

Iga päev rohkem kui tund teleri ees istumist tõstis riski 12 protsenti. Üle kahe tunni päevas teleri ees istuvad inimesed on aga 70 protsenti suuremas ohus, et neil areneb juba enne 50. eluaastat pärasoolevähk.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles