Ilutootest elavhõbedamürgituse saanud naine kaotas osa nägemisest

PM Tervis
Copy
Elavhõbe. Foto on illustreeriv.
Elavhõbe. Foto on illustreeriv. Foto: Pärnu Postimees

USA osariigis Minnesotas elav naine kaotas osa nägemisest ja pani tahtmatult terve oma leibkonna elavhõbedamürgituse ohtu. Tõenäoliselt sisaldasid suures koguses mürgist kemikaali ta ilukreemid, selgub CNN-iga jagatud juhtumiaruandest.

Aruandes, mida dr Erin Batdorff jagas Minnesota mürgistuskontrolli süsteemiga, kirjeldatakse naise ulatuslikke sümptomeid ja et Minnesota saastetõrjeagentuur (MPCA) tuvastas koduvisiitidel tema laste magamistubadest, voodipesust, majapidamisrätikutest ja pesuruumist kõrge elavhõbeda taseme.

«Inimestel pole õrna aimugi,» ütles CNN-ile meditsiinitoksikoloogia stipendiaat Batdorff, kes uuris naist tema kodus. «Keegi ei taha tahtlikult endale ega oma pereliikmetele liiga teha. Aga see on seal ja te ei näe seda, te ei tunne selle lõhna. (Tarbijad) ei saa kuidagi teada, kas (elavhõbedat) on kreemides või mitte, kuna seda pole siltidel.»

Naine, kelle nime on raportis tema identiteedi kaitsmiseks varjatud, suunati Batdorffi meeskonda pärast seda, kui ta oli paljudele arstidele teatanud mitmesugustest sümptomitest, alates unetusest ja jalavaludest kuni lihasnõrkuse, väsimuse ja lõpuks perifeerse nägemise kaotuseni. Kliinilised testid näitasid tema veres ja uriinis kõrgenenud elavhõbedasisaldust.

Batdorff selgitas, et kõige levinumad sümptomid, mida ta potentsiaalse elavhõbedamürgituse korral näeb, on patsiendi käte või jalgade kipitustunne või tuimus. Ta kirjeldas naise nägemise kaotust «äärmusliku ja püsiva sümptomina».

«Ta nägemine ei taastu,» ütles Batdorff. «Nii et olla noor naine, kellel on nüüd nägemiskaotus, on tõesti hirmutav ja üsna murettekitav.»

Eksperdid arvavad, et elavhõbeda allikaks olid perekonna kodust leitud ilukreemid, millest mitmetel oli väide, et need valgendavad nahka.

Agentuur leidis, et elavhõbeda kogus kahes neist toodetest oli mitu tuhat korda suurem kui lubatud tase 1 miljondikosa (ppm) kosmeetikatoodetes ja uriinianalüüsid näitasid naise kehas kõrget elavhõbedasisaldust (23 mikrogrammi liitri kohta). Kuid meeskonna sõnul ei olnud märgitud elavhõbedat toodete koostisosana.

Toona ei pidanud amet tema kodus elavhõbedasisaldust murekohaks, kuid aasta jooksul oli elavhõbeda tase ema organismis tõusnud, seisab juhtumiaruandes.

Teisel kodukülastusel 2022. aastal leiti, et kaks uut ilutoodet, mille naine oli kohalikult turult ostnud, sisaldasid samuti suurel hulgal elavhõbedat. Tema kodust leitud tooted olid tühjad, kuid MPCA meeskond katsetas samade toodete uusi avamata versioone, leides ülikõrge elavhõbedasisalduse 11 000 ja 18 000 ppm.

Uued uriinianalüüsid kinnitasid, et elavhõbeda tase naise kehas oli tõusnud 46,6 mikrogrammi/liitri kohta – see on rohkem kui üheksa korda kõrgem normaalseks peetavast tasemest (5 mikrogrammi/liitri kohta). Ja tema kodu teatud aladel esines nüüd samuti kõrgendatud elavhõbedasisaldus, seades ohtu tema pere.

Ühe lapse uriinianalüüs näitas kehas kõrgenenud elavhõbeda taset, mis oli siiski palju madalam kui emal – 6,88 mikrogrammi/liitri kohta.

Naine oli «uskumatult pettunud», ütles Batdorff. «Ta oli ostnud asju, millel ei olnud kirjas, et need on valgendavad, arvates, et need on ohutud,» ütles Batdorff.

Elavhõbedat sisaldavad ilutooted on USA-s kohalikes kaubanduskeskustes ja turgudel ning veebipoodide kaudu hõlpsasti kättesaadavad, väidavad eksperdid, ja et elavhõbedat koostisosana ei loetleta. Batdorff ja teised eksperdid soovivad tõsta inimeste teadlikkust, toodete regulaarset testimist ja eeskirjade rangemat jõustamist, et probleemiga võidelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles