«Looduslik» ei tähenda «ohutu»: eeterlikud õlid võivad tekitada rasket mürgistust

PM Tervis
Copy
Erinevatel eeterlikel õlidel võib olla erinev toime inimese organismile.
Erinevatel eeterlikel õlidel võib olla erinev toime inimese organismile. Foto: Shutterstock

Eeterlikud õlid on juba vanast ajast populaarsed kodused ravivahendid. Neid kasutatakse nii nahale määrimiseks, aurude tegemiseks kui vannivee lisandina. Kuna tegemist on loodustoodetega, peab enamik tarvitajaid neid ohututeks ja kasutab julgesti ka väikestel lastel. Ometigi on tegu ainetega, mis ettevaatamatul kasutamisel võivad põhjustada ägedat mürgistust nii suukaudselt tarvitatuna, auruna hingatuna kui ka nahale määrituna.

Tasub teada, et eeterlikud õlid on lõhnavad ja lenduvad estrite, aldehüüdide, ketoonide ja tärpentinide segud, mida saadakse taimedest ekstraheerimise ja sünteetilise valmistamise teel. Sellest tuleneb nende nimetus «looduslik», mis väga tugevatoimeliste toodete puhul on 100 protsenti. Eeterlike õlide puhul tuleb kindlasti tähele panna, et õlides olev toimeaine kogus ühes tilgas ei ole kõikide õlide puhul sama annus.

Lisaks, erinevatel eeterlikel õlidel võib olla erinev toime inimese organismile. Näiteks, tsitronellaõlil on ärritav ja fotosensibiliseeriv toime. Lisaks on õlisid, mis põhjustavad seespidisel tarvitamisel näiteks atsetaminofeeni (paratsetamooli) mürgistuse sarnast maksatoksilisust. Eeterlikud õlid ärritavad limaskesti ja seedetrakti, põhjustades iiveldust ja oksendamist.

Lapsed on eeterlikele õlidele tundlikumad kui täiskasvanud. Suurema annuse korral tekib uimasus, kesknärvisüsteemi depressioon, võivad ilmneda krambid ja südamerütmihäireid. Juba 2-3 ml puhast eukalüptiõli on suu kaudu manustades põhjustanud kesknärvisüsteemi häireid ja viis ml viinud teadvuse kaotuseni. Eeterlikke õlisid inhalatsiooniks kasutades on imikutel saadud ohtlikke kopsuvigastusi. Nimelt kopsude kaudu jõuavad eeterlikud õlid difusiooni teel kopsu alveoolide pinnale, häirides hapniku omastamisel elutähtsa surfaktandi tööd.

Hoolitse selle eest, et eeterlikud õlid, eriti 100% õlid oleksid pandud laste haardeulatusest kaugemale ja kättesaamatusse kõrgusesse!

Kuidas anda esmaabi?

  • Kui eeterlikku õli on eksikombel mõni tilk neelatud, piisab suu korralikust loputamisest ja kodusest jälgimisest.
  • Õliga määrdunud riided eemalda kohe, nahale sattunud õli pese maha vee ja seebiga.
  • Silma sattumisel loputa silma voolava veega 15 minutit.
  • Kui valu ja pisaravool ei lakka, tuleb pöörduda silmaarsti poole.
  • Kui neelatud on suurem kogus või tekivad sümptomid pärast auru hingamist või eeterliku õliga määrimist, helista 16662!
  • Juhul kui kannatanu kaotab teadvuse, kutsu kiirabi 112!

Allikas: mürgistusteabekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles