Miks on hemorroidid sageli just kontoritöötajatel?

BENU Apteek
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Delikaatsed tervisemured on miski, mida ei soovita sageli arutada ei perearsti ega ka apteekriga. Üheks selliseks teemaks on kindlasti hemorroidid, mida esineb sageli just teatud eluviisiga inimestel. Mis on hemorroidid ja kuidas näeb välja nende ravi, räägib BENU apteegi proviisor Astrid Oolberg.

Hemorroidid võivad, kuid ei pruugi vaevusi tekitada

Hemorroididele on reeglina iseloomulik terav valu, veritsus, kipitustunne ja sügelus päraku piirkonnas. Kuid kuidas hemorroidid tekivad ning mida need endast kujutavad?

Oolbergi sõnul toimub kõikidesse meie kudedesse vere sisse- ja väljavool. «Kui aga verevool pärakuveenidest välja on vähenenud, tekivad piirkonda veenikomud ehk hemorroidid. Neid jagatakse omakorda sisemisteks, mis asuvad pärasoole lõpposa limaskesta all, ja välimisteks, mis asuvad päraku ümbruse all,» selgitas ta.

Siiski ei põhjusta hemorroidide esinemine osadel inimestel üldse vaevusi, teised aga peavad leevendust otsima kas arsti juurest või apteegist. «Kui sümptomiteks on valu, veritsus, kipitus või sügelus, tasuks igal juhul abi otsida,» kinnitas proviisor.

Sageli puudutab mure just istuva eluviisiga inimesi

Hemorroidid võivad Oolbergi sõnul esile tulla ühe või mite teguri koosmõjul. «Üks levinum põhjus on kõhukinnisus – seda enam tuleks teadlikumalt lisada menüüsse kuidaineterikkaid toite ning juua päeva jooksul piisavalt vett. Samuti ei tasuks tualetis pikalt istuda ja punnitada,» soovitas ta.

Apteegis saadakse proviisori hinnangul pidevalt kinnitust, et hemorroidid esinevad sageli just istuva eluviisiga inimestel, sealhulgas näiteks autojuhtidel või kontoritöötajatel, kes istuvad kaheksa tundi päevas laua taga.

«Ent hemorroidid võivad tekkida ka rasedatel seoses kõhukinnisusega, samuti võib olukorda mõjutada sünnituse käigus pressimine. Ühtlasi kaasnevad hemorroidid sageli ülekaalu ja vanusega, kuna veeniseinad on siis nõrgemad,» loetles ta erinevaid juhtumeid.

Kõige tähtsam on ennetamine

Astrid Oolberg tõdeb, et hemorroididest rääkimine on apteegikülastajate jaoks ebamugav, kuid sellest hoolimata tasub seda siiski teha, kuna tervisemurele leevendust toovaid lahendusi leidub tegelikult lausa mitu.

«Kõigepealt on vajalik kindlaks teha, millega on tegu – kindlasti tasub oma perearsti või -õega teema kõigepealt üle rääkida. Tihtipeale annab leevendust apteegi käsimüügis olevate hemorroididele mõeldud salvide või pärakuküünalde kasutamine,» selgitas ta.

Samuti saab perearst vajadusel välja kirjutada valuvaigistava ja põletikuvastase ravimi retsepti. «Kui aga hemorroidid on muutunud suureks või pidevalt veritsevateks, siis on neid võimalik eemaldada ka kirurgiliselt. Sõltuvalt hemorroidi asukohast on selleks mitu erinevat meetodit,» kinnitas Oolberg.

Ennekõike tasub aga hemorroidide teket vältida. «Ennetamiseks oleks vajalik liikuda piisavalt – see aitab veene toonuses hoida. Samuti tasub vältida kõhukinnisust ehk süüa kiudaineterikast toitu ja juua piisavalt palju vedelikku,» soovitas proviisor lõpetuseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles