Perearst vastab: millised on maoprobleemide esmased tunnused?

PM Tervis
Copy
Kodustes tingimustes võib lühiajalist kõhuvalu leevendada vaid siis, kui puuduvad tõsised sümptomid, nagu verejooks, kõrge palavik, tugev nõrkus, oksendamine või valu rinnus.
Kodustes tingimustes võib lühiajalist kõhuvalu leevendada vaid siis, kui puuduvad tõsised sümptomid, nagu verejooks, kõrge palavik, tugev nõrkus, oksendamine või valu rinnus. Foto: Shutterstock

Maovalu ehk valu ülakõhus on üks sagedasemaid kaebusi, millega perearsti poole pöördutakse, tõdeb perearst Sergey Saadi. Kõhuvalu võivad sõltuvalt soost, vanusest ning haigusloost põhjustada erinevad tervisehädad. Perearst selgitab, kuidas maoprobleeme paremini ära tunda.

Perearsti sõnul peavad inimesed sageli maovalu all silmas erinevat kõhuvalu, kuid maovalu iseloom ja selle kiirgumine kõhu eesseinale annab arstile võimaluse juba tavalisel läbivaatusel aru saada, kas tegemist on maoprobleemi või pigem mõne teise siseelundi haigusega, vahendab Virtuaalkliinik. «Mao sein koosneb mitmest kihist ja sõltuvalt sellest, milline mao osa ja kui mitu seinakihti on kahjustatud, võib erineda ka valude iseloom,» tõdeb Saadi.

Maoprobleemide sümptomid

Peale valu võib maoprobleemide puhul inimene tunda ebameeldivat suruvat tunnet üla- ja keskkõhus, täiskõhutunnet, spasme ehk valulikke siseelundite kokkutõmbeid, nõrkust, isutust, iiveldust ja kõrvetisi. Lisaks võib esineda toidu tagasiheidet – seda eriti kummardamisel ning pikali olles. Tavapäratu pole isegi oksendamine – osaga neist sümptomitest saab piisavalt hästi koduste vahenditega võidelda, kuid mõned võivad olla tõsisemad või olla teiste elundite haiguste sümptomid ning põhjustada suuri probleeme igapäevaelus, häirides mõnikord ka haige töövõimet.

Maovalu põhjused

«Kõige sagedasem maovalu põhjus on mao limaskesta põletik ehk gastriit, mis võib haarata mao limaskesta koldeliselt, aga tõsisematel juhtudel suisa kogu mao limaskesta. Pikalt kestnud gastriit võib põhjustada maohaavandit või halvimal juhul isegi maovähki,» hoiatab Saadi. Ta paneb kõigile südamele, et maovaluga tuleks arsti poole pöörduda.

«Magu on hästi tundlik nii toidule kui ka emotsionaalse enesetunde häiretele – võite ise mõnikord märgata, kuidas stressirohke päev toob kaasa isutuse või ebameeldiva tunde kõhus. On täheldatud, et emotsionaalselt stabiilsemad inimesed põevad seedekulgla haigusi harvemini kui emotsionaalselt ebastabiilsed või liigselt kohusetundlikud inimesed. Ka maos elaval «halval» bakteril Helicobacter pylori’l on mao limaskesta põletiku tekkes oma roll,» ütleb perearst.

Klassikaline maovalu on otseselt söömisega seotud ning tekib vahetult enne sööki, söögi ajal või pärast sööki. «Samas võib maovalu tekkida ka suvalisel ajal ja kesta ööpäev läbi.»

Tavaliselt lihtne valuvaigisti arsti sõnul maovalu vastu ei aita, vaid probleem nõuab spetsiaalseid medikamente või käsimüügist saadavaid maomahla tootmist vähendavaid ravimeid toimeainetega omperasool või pantoprasool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles