7 viisi, kuidas pühade ajal mürgistusõnnetusi ennetada

PM Tervis
Copy
Seeni ei tohi tarbida koos alkoholiga.
Seeni ei tohi tarbida koos alkoholiga. Foto: Shutterstock

Selleks, et mürgistus pidustusi ei rikuks, tasub neile ette mõelda.

  1. Külaliste kottides ja üleriiete taskutes olevad patareid, ravimid vmt võivad näppu sattuda väikestele maailma avastajatele. Lisaks on oluline märgata, kus asuvad vilkuvate jõulukaunistuste patareid ja LED-küünlad.
  2. Patareid peab hoidma lastele kättesaamatus kohas, sest nööppatareid meenutavad komme! Kui laps on nööppatarei alla neelanud, tuleb sõita kiiresti haiglasse, et see võimalikult ruttu kätte saada. Allaneelatud patarei söövitab ja mida kiiremini selle välja saab, seda parem.
  3. Seeni pakkudes ära paku kõrvale alkoholi, sest mõned seened võivad alkoholiga mürgistuse tekitada.
  4. Aastavahetusel tahaks värvi ja pauku. Sel ajal on levinud ka valguspulgad, mille katkihammustamine pole eluohtlik, kuid neid ei tasu siiski lastele anda. Küünlad, tuletikupead, paukherned ja säraküünlad ei põhjusta kogemata sisse söömisel, närimisel või lutsutamisel mürgistust, kuid neid siiski ei tasu laste kätte anda.
  5. Hõõgveini soojendamisel ära keeda hõõgveini veekeetjas!
  6. Tina valamisel veendu, et tina koostis on kasutamiseks ohutu! Paljud vanal ajal toodetud tinakangid sisaldavad ka pliid.
  7. Kui tellid oma eakatele ja üksi elavatele pereliikmetele toidu- ja esmatarbetooteid kulleriga, õpeta ka uute puhastus- või pesuvahendite kasutamist! On olnud juhtumeid, kus pesugeelkapsleid peetakse salatikastmeteks.

Allikas: Mürgistusteabekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles