Lisaks toidule mõjutab kõhu tervist ka alkohol
Karjagina sõnul on pühade ajal enamlevinud kaebusteks täiskõhutunne, iiveldus, kõrvetised, kõhulahtisus ja -kinnisus. Lisaks toidule võib olla probleemiks ka alkoholi tarvitamine. «Liigse alkoholi tarbimisest tingitud halb enesetunne ei ole ainukene probleem, tundlikel inimestel võib tekkida näiteks kõhulahtisus,» tõi ta välja.
Samuti peaks pühadel jälgima ka toidu käitlemisreegleid ja säilitamistingimusi. «Nende eiramisel on võimalikud toidumürgitused, mille põhiliseks sümptomiteks on kõhuvalu, oksendamine ja kõhulahtisus,» toonitas ta.
Liiga suur toidu kogus, rasvane toit või rohke toitude kombineerimine võib põhjustada raskust ja täiskõhutunnet, samuti ka puhitust. «Viimase probleemi põhjuseks võib olla ka gaseeritud jookidega liialdamine ja erinevate toidugrupide vaheldumisi söömine, näiteks praad, kohe selle järele tordilõik ja siis veel liha,» selgitas proviisor ning lisas, et lastel võib sel põhjusel tekkida ka kõhuvalu.
Igale probleemile leidub leevendus
Kõhuvalu korral on Karjagina soovitusel abi taimsetest tilkadest, mis sobivad nii valu, iivelduse kui ka täiskõhutunde korral, seda juba alates 3. eluaastast. «Vahel on valu tingitud liigsest kogunenud gaasist seedetraktis. Antud juhul sobivad simetikooni kapslid või piparmündi ja apteegitilliõli kapslid,» rääkis ta.
Seedetrakti spasmide korral, kus peamiseks sümptomiks on hootine kõhuvalu, võib kasutada drotaveriini sisaldavaid tablette. «Kui on teada varasematest seedimisraskuste juhtumitest, siis võib võtta ensüüme sisaldavaid preparaate, aga neid võetakse söögi ajal,» toonitas Karjagina.