Kartuli kohta tehtud avastus lükkab ümber vana müüdi

PM Tervis
Copy
Pesemata kartulid näevad üsna sarnased välja, kuid pestud ja pooleks lõigatud mugulad on juba igaüks ise nägu.
Pesemata kartulid näevad üsna sarnased välja, kuid pestud ja pooleks lõigatud mugulad on juba igaüks ise nägu. Foto: Ellen Anett Põldmaa

Kuna süsivesikutevaene dieet on viimasel ajal üha populaarsemaks muutunud, jäetakse kartul sageli toidulaualt kõrvale. Kartuli söömist ei tasu aga peljata, selgus uues uuringus.

Varem on väidetud, et kartulid võivad suurendada II tüübi diabeedi tekke tõenäosust. Edith Cowani ülikooli (ECU) uus uuring näitas aga, et kuigi kartulil ei pruugi olla kõiki samu eeliseid kui mõnel teisel köögiviljal (nt II tüübi diabeediriski alandamisel), võivad kartuliga varem seostatud terviseprobleemid olla tingitud sellest, kuidas seda valmistatakse ja millega koos süüakse, vahendab Medical Xpress.

Taani dieedi, vähi ja tervise pikaajalises uuringus jagas rohkem kui 54 000 inimest teavet oma toitumise kohta.

Uuringu hiljutises analüüsis, mida juhtis dr Nicola Bondonno ECU toitumis- ja terviseinnovatsiooni uurimisinstituudist, leiti, et inimestel, kes tarbisid kõige rohkem köögivilju, oli 21 protsenti väiksem tõenäosus haigestuda II tüübi diabeeti kui neil, kes tarbisid köögivilju kõige vähem.

Analüüsis selgus, et kuigi kartul ei avaldanud II tüübi diabeedi tekkeriski alandamisele samasugust mõju, see ka ei soodustanud seda.

«Varasemates uuringutes on kartul olnud positiivselt seotud diabeedi esinemissagedusega, olenemata sellest, kuidas see on valmistatud, kuid me leidsime, et see pole tõsi,» ütles analüüsi läbi viinud teadur Pratik Pokharel.

«Taanis tarbitakse mitmel erineval viisil valmistatud kartulit, meie uuringus saime eristada erinevaid valmistusviise.

Kui vaatlesime keedukartulit eraldi kartulipudrust, friikartulitest või krõpsudest, ei seostunud keedukartulid enam suurema diabeediriskiga: neil oli nullmõju.»

Pokharel ütles, et diabeedirisk on seotud üldiste toitumisharjumustega.

«Meie uuringus tarbisid inimesed, kes sõid kõige rohkem kartuleid, rohkem võid, punast liha ja karastusjooke – toite, mis teadaolevalt suurendavad riski haigestuda II tüübi diabeeti,» ütles ta.

«Kui seda arvesse võtta, ei seostu keedukartul enam diabeediga. Sellega seostus ainult friikartul ja kartulipuder, viimane tõenäoliselt seetõttu, et seda tehakse tavaliselt või, koore ja muu sellisega.»

Pokhareli sõnul näitavad uuringu tulemused, et köögiviljad võivad olla tähtsad II tüübi diabeedi tekkeriski vähendamisel, kuna inimestel, kes sõid palju lehtköögivilju ja ristõielisi köögivilju, nagu spinat, salat, spargelkapsas ja lillkapsas, oli tunduvalt väiksem risk sellesse haigestuda.

«Avastus, et köögiviljad vähendavad diabeediriski, on rahvatervise soovituste jaoks ülitähtis ja me ei tohiks seda ignoreerida,» ütles ta.

«Mis puudutab kartulit, siis me ei saa öelda, et neist on II tüübi diabeedi puhul kasu, kuid need ei tee ka midagi halba, kui on valmistatud tervislikult.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles