Proviisor jagab nõu, kuidas külmetus seljatada

BENU Apteek
Copy
Haigestumise ennetamiseks on kasulik tarbida C-vitamiini.
Haigestumise ennetamiseks on kasulik tarbida C-vitamiini. Foto: Shutterstock

Külmetus on meie kliimas paljude jaoks sügistalvisel perioodil sage nuhtlus. BENU apteegi proviisor Marina Rjabtsova annab nõu, kuidas haigestumist vältida ja mida teha, kui ükskord on see siiski käes.

Külmetuse all peetakse silmas nohu, köha, kurguvalu ja häälekäheduse tekkimist, millega kaasneb üleüldine halb enesetunne. «Rahvakeelne nimetus külmetus on mõnevõrra ekslik, kuna haigestumist ei tekita õues külmetamine, vaid viirused. Külm ja niiskus on selleks soodustavad tegurid, kuna keha tegeleb soojahoidmisega ja keha vastupanuvõime haigustekitajatele väheneb,» selgitab Rjabtsova, lisades, et seetõttu tuleks pöörata tähelepanu enda soojas hoidmisele.

Samuti põhjustab organismi kaitsevõime langust ja soodustab seega haigestumist muu hulgas stress, ületöötamine, liigne või vähene treenimine, ühekülgne toidumenüü ja vitamiinipuudus organismis.

«Külmetushaigusi põhjustavaid viirusi on tohutult palju ja nad levivad inimeselt inimesele. Peamiselt toobki nakkuse kas pereliige või kolleeg. Kuna nakkusohtlik ollakse juba enne sümptomite avaldumist, ei ole inimene alati oma nakkusohtlikkusest teadlik,» selgitab Rjabtsova, lisades, et piisab ka ühest aevastusest, et levitada ruumis suurel hulgal viirusi. «Kuna viirused kanduvad edasi eelkõige kätega, tuleks tervena püsimiseks käsi sageli pesta,» lisab ta.

Selleks et keha kaitsevõime püsiks tugev ja suudaks viirustega võidelda, soovitab proviisor toidulisanditest tarbida tsinki, C- ja D-vitamiini ning punase päevakübara-, sipelgapuukoore- ja greibiseemnetest tehtud preparaate. «Kindlasti on hea tarbida ka looduslikke kaitsevõimet tugevdavaid toiduaineid, nagu küüslauk, sidrun ja mesi,» soovitab Rjabtsova.

Külmetushaiguse ravi on enamasti sümptomaatiline

Proviisori sõnul külmetushaigustele otsest ravi ei ole, mis viirustega võitleks – seda teeb meie organism ise. Küll aga leiab apteegist leevendust külmetuse sümptomitele, nagu peavalu, nohu, kurguvalu ja köha. «Apteegist leiab väga laia valiku erinevaid käsimüügiravimeid, millest saab patsient valida endale meelepärase vastavalt sellele, millised sümptomid enim tähelepanu nõuavad. Kindlasti ei tähenda aga, et mida rohkem ja sagedamini ravimeid võtta, seda kiiremini tervenetakse,» selgitab Rjabtsova.

Erinevaid ravimeid tarvitades tuleks tähelepanu pöörata nendes sisalduvatele toimeainetele, kuna kõike korraga ei ole kindlasti soovitatav tarvitada. «Näiteks kuna nn gripiteed sisaldavad juba suures koguses paratsetamooli, ei tohiks valu raviks enam rohkem valuvaigisteid juurde manustada,» selgitab Rjabtsova, lisades, et nõu ravimite koosmõju kohta saab alati küsida apteekrilt.

Proviisor rõhutab, et paranemiseks on väga oluline anda kehale piisavalt puhkust. «Tihtipeale inimesed põevad külmetushaigusi n-ö püstijalu, kuid see omakorda pikendab tervenemist, kuna väsinud organism ei suuda efektiivselt viiruste vastu võidelda,» sõnab Rjabtsova. Haiguste korralikult ravimatajätmine võib kaasa tuua aga tüsistusi, mis on esialgsest haigusest märksa tõsisemad ja mille väljaravimine võtab rohkem aega.

«Ka nohu, mida ei peeta tõsiseks haiguseks, võib hiljem põhjustada ninakõrvalkoobaste ja kõrvapõletikku, mis on juba märksa raskemad haigused ning vajavad üldjuhul antibiootikumiravi,» toob apteeker näite võimalikest tüsistustest.

Nohu raviks soovitab proviisor kasutada soolveelahuseid, millega saab nina loputada ja seeläbi haigustekitajaid välja uhada. «Looduslik merevesi vedeldab sekreeti ja seeläbi kergendab ka väljanuuskamist ilma limaskesti kuivatamata,» selgitab Rjabtsova.

Apteekri viis soovitust külmetushaigustega võitlemiseks:

  1. Tervislikud eluviisid aitavad haigestumist vältida. Puhka piisavalt, ole füüsiliselt aktiivne ja toitu tervislikult.
  2. Jälgi, et su organism saaks piisavalt tsinki, C-vitamiini ja D-vitamiini.
  3. Pese sagedasti käsi, et vältida haigustekitajate levikut.
  4. Haigestumisel vali sümptomite leevenduseks sobivad ravimid ja pööra tähelepanu nende toimeainete kokkusobivusele.
  5. Lase organismil puhata ja ravi haigus välja – nii väldid tõsisemaid tüsistusi.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles