AVASTUS ⟩ Levinud ainete tõttu võib tekkida valus haigus

PM Tervis
Copy
Reumatoidartriit on põletikuline haigus, mida põeb ligi 1% täiskasvanutest. Tüüpiliselt on haigusest haaratud käte ja jalgade väikesed liigesed, mis on turses ja valulikud. Pilt on illustratiivne.
Reumatoidartriit on põletikuline haigus, mida põeb ligi 1% täiskasvanutest. Tüüpiliselt on haigusest haaratud käte ja jalgade väikesed liigesed, mis on turses ja valulikud. Pilt on illustratiivne. Foto: Georg K6rre

Töökohal levinud tolmu ja aurude, nagu gaasid ja lahustid, sissehingamine võib suurendada reumatoidartriidi tekkeriski, näitas ajakirjas Annals of the Rheumatic Diseases avaldatud uuring.

Veelgi enam, sellised aurud, gaasid ja lahustid näivad suurendavat suitsetamise kahjulikku mõju ja geneetilist vastuvõtlikkust haigustele, näitavad leiud.

Reumatoidartriit on krooniline autoimmuunne liigesehaigus, mida iseloomustab valulik ja invaliidistav põletik. See mõjutab kuni 1 protsenti maailma elanikkonnast.

Kuigi on teada, et sigarettide suitsetamine suurendab reumatoidartriidi tekkeriski, ei ole olnud teada, milline võib olla töökohal tolmu ja suitsu sissehingamise mõju.

Selle väljaselgitamiseks kasutasid teadlased Rootsi reumatoidartriidi epidemioloogilise uuringu andmeid. See hõlmab 4033 inimest, kellel on aastatel 1996–2017 haigus äsja diagnoositud, ja 6485 inimest võrdlusrühmas, kellel haigust ei esine.

Inimeste andmeid kasutati töökohaga seotud 32 õhus leviva aine hulga hindamiseks. Iga osaleja puhul määrati ka geneetiline riskiskoor vastavalt sellele, kas nad kandsid geene, mis võivad suurendada võimalust reumatoidartriidi tekkeks.

Reumatoidartriiti iseloomustab anti-tsitrullineeritud valgu antikehade või lühidalt ACPA olemasolu või puudumine. ACPA positiivsus tähendab halvemat prognoosi koos liigesekahjustuse suurema määraga.

Kokkupuude mis tahes töökohal esineva ainega oli üldiselt seotud 25 protsenti suurenenud riskiga ACPA-positiivse reumatoidartriidi tekkeks. Ja see risk suurenes meestel 40 protsendini.

Täpsemalt, 32-st ainest 17, sealhulgas kvarts, asbest, diislikütuse aurud, bensiiniaurud, süsinikmonooksiid ja fungitsiidid, olid tugevalt seotud ACPA-positiivse haiguse suurenenud riskiga. Ainult mõned ained – kvartsitolm (ränidioksiid), asbest ja pesuained – olid tugevalt seotud ACPA-negatiivse haigusega.

Analüüs näitas, et kokkupuude töökoha mõjuritega ei olnud seotud mitte ainult suurenenud riskiga reumatoidartriidi tekkeks, vaid näis seda riski veelgi suurendavat suitsetamise ja geneetilise vastuvõtlikkuse korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles