Optometrist avaldab, millal tuleks silmadega ennetavasse kontrolli minna

PM Tervis
Copy
Täiskasvanud peaksid käima nägemiskontrollis iga 2–3 aasta tagant.
Täiskasvanud peaksid käima nägemiskontrollis iga 2–3 aasta tagant. Foto: Shutterstock

Confido optometristid räägivad oma blogis, missuguste muredega võiks vastuvõtule tulla, et vältida raskemaid tagajärgi.

Kas optometrist tegeleb ainult prillide määramisega?

Optometristi peamine ülesanne on tõesti prillide määramine, lisaks nõustamine erinevate nägemisega seotud probleemide korral, abi saab ka prille puudutavates küsimustes. Haigustele viitavate leidude korral suunab optometrist edasi arsti vastuvõtule, sest optometristid silmahaigusi ei diagnoosi ega ravi.

Millised on peamised silmadega seotud probleemid, millega võiks juba ennetavalt minna optometristi vastuvõtule, et need varakult avastada?

Kindlasti tuleks optometristi külastada kohe, kui on tunda nägemisteravuse langust. Silmade väsimuse ja pingepeavalude korral tasub samuti alustada optometristi vastuvõtust. Vajadusel saab optometrist alati suunata edasi silmaarsti vastuvõtule või anda soovitusi edaspidiseks. Samuti oskab optometrist nõustada kuiva silma probleemide korral.

Milliseid uuringuid saab optometristi vastuvõtul teha?

Optometrist tegeleb terve silmaga – siinkohal tuleb märkida, et prillide vajadus ei ole silmahaigus. Seega teeb optometrist nägemisuuringuid tervetele silmadele. Meil on olemas ka aparatuur, mis võimaldab teatud tüüpi silmapõhja uuringuid, aga interpretatsioon tuleb siiski arstidelt. Lisaks saab optometrist mõõta silmarõhku, teha erinevaid nägemisteste, mis puudutavad kontrasti, tundlikkust, värvitaju, silmade kuivust, kahe silma koostööd jne.

Kui tihti peaks silmi kontrollimas käima?

Lapsed peaksid käima nägemiskontrollis üks kord aastas, kuid kindlasti tuleks järgida silmaarsti või optometristi soovitusi. Täiskasvanutel piisab, kui nägemiskontrolli tehakse iga 2–3 aasta tagant. Eakate puhul oleks hea, kui nägemiskontrollis käiakse üks kord aastas. Kindlasti tasub järgida optometristi või silmaarsti soovitusi, sest nägemiskontrollis käimise vajadus on väga individuaalne – olenevalt üld- ja silmahaigustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles