Kuidas mõjuvad jõulud ja pühadeperiood inimestele, kes on üksinda?

Elina Kivinukk
, psühholoog, Peaasi.ee koolitaja
Copy
Kui meeleolu läheb halvemaks, võib mõelda, kas on võimalik kellegagi veebis suhelda või saab vaadata imalat jõulufilmi ja lubada endal täiega nutta.
Kui meeleolu läheb halvemaks, võib mõelda, kas on võimalik kellegagi veebis suhelda või saab vaadata imalat jõulufilmi ja lubada endal täiega nutta. Foto: Shutterstock

Kuigi jõulud ja pikk pühadeperiood võib olla paljudele kauaoodatud aeg, kus saadakse lähedastega kokku, vaieldakse menüü üle ja tögatakse üksteist sõbralikult, võib see olla mitmete jaoks ka väga üksildane aeg. Nii tasub märgata neid, kes on hiljuti kolinud ega pole ilmselt uusi tutvusi veel leidnud, kellel pole toetavaid peresuhteid ja ka neid, kelle leibkonnas on lein ja kaotusvalu.

Üksildustundega aitab toime tulla tähenduse loomine. Millise loo ma endale sellest olukorrast räägin? Kas selles on lootust ja ajutisust (hetkel on nii, aga see läheb mööda) või tundub see püsiv olukord (ma ei ole kunagi kellelgi meeles)? Võimalik, et üksinduses on ka mingi võlu, et endale vana aasta kokkuvõtet koostada või uueks aastaks visioonikaarti kujundada.

Tasub kaaluda, kas saab luua enda üksiolekule laiemat tähendust – näiteks saab enda jõudeaega panustada, et teha vabatahtlikku tööd, aidata kohalikus kogukonnas või teha juhuslikke heategusid. Võimalik, et sellised lisapanused pakuvad olulist toetust kogukonna eestvedajatele ja uuringutest on teada, et sellised heateod toetavad ka abi pakkuja vaimset tervist.

Tööriistana saab kasutada ka enda eelhäälestust. Kui on ette aimata, et jõulupühade ajal tuleb palju üksi olla ja see võib mõjuda meeleolule kehvasti, tasub teha ettevalmistav plaan alates menüüst ja tegevuskavast kuni varuplaanini välja. Nii võib kaardistada ja külmkapi peale valmis kirjutada tegevuste plaani, olgu see piparkookide küpsetamine või tuttavatele tervituste saatmine.

Kiusatusest hoolimata võiks proovida hoiduda alkoholist, muudest meelemürkidest ja sõltuvust tekitavatest tegevustest. Kui meeleolu läheb halvemaks, võib mõelda, kas on võimalik kellegagi veebis suhelda või saab vaadata imalat jõulufilmi ja lubada endal täiega nutta. Ja hommikul võib märgata, et kui neid varuplaane vaja ei läinud, siis mis tegi selle võimalikuks, et pühad sai paremas meeleolus mööda saata.

6 soovitust, kuidas üksilduse teemal suhelda

Kui oled märganud või aimad, et kellelgi võib olla pühadeajal üksildane tunne, võib sellest juttu teha. Nii nagu igasuguse vaimse tervise esmaabi pakkumise puhul, aitab siingi lähedase toetamise see, kui teist märgata ja toetavalt kuulata. Allpool on mõned küsimused ja asjaolud, mida vabas vormis vestlusena uurida.

1. Kuidas sa ise enda suhetega rahul oled? Kas need on sellel pühadeperioodil teistsugused?

2. Kas sul on hiljuti olnud olulist muutust oma elus, nagu lein, kaotusvalu, kolimine, pensionile jäämine, haigus, autojuhtimisest loobumine?

3. Millised on olnud sinu jaoks jõulupühad, kus oled olnud oma suhetega rahul? Mida siis tegid teisiti?

4. Kas sul on formaalseid või mitteformaalseid gruppe, kuhu kuulud, või oled mõelnud, et võiks kuuluda? Mida nende jaoks pühad tähendavad ja kuidas nad tähistavad?

5. Kas on mingeid tegureid, mis takistavad sotsiaalset läbikäimist (nt halb transpordiühendus, enda takistavad mõttemustrid)?

6. Mis kasu sa saaksid, kui käiksid lähedastega rohkem läbi?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles