Aspiriin ei vähenda eakatel luumurdude tekke riski

PM Tervis
Copy
Tervetel inimestel ei soovitata aspiriini regulaarselt tarbida.
Tervetel inimestel ei soovitata aspiriini regulaarselt tarbida. Foto: Shutterstock

Levinud praktika kohaselt soovitatakse eakatel regulaarselt kasutada aspiriini, et vähendada nii südame-veresoonkonnatüsistuste kui ka dementsuse riski. Nüüd uuriti ka võimalikku mõju luumurdude ennetamisele, vahendab Eesti Arst.

ASPREE projekti raames uuriti Austraalias 16 keskuse osavõtul 100 mg aspiriini mõju luumurdude tekke riskile eakatel. 16 703 uurimisalust (kel polnud kardiovaskulaarset haigust, dementsust ega füüsilist puuet) keskmises vanuses 74 aastat, kellest 55 protsenti olid naised, jagati kahte rühma: uuringurühm 8322 osalejat ja platseeborühm 8381 osalejat.

Jälgimisperiood oli 4,6 aastat. Selle aja jooksul täheldati luumurde 2865 juhul ja tõsiseid kukkumisi (kujunesid hematoomid, rebendid, põrutused, ajutrauma jms, kuid polnud luumurde) 1688 juhul. Kahe rühma võrdluses oli luumurde mõlemas grupis võrdselt – aspiriini kasutajatel oli luumurdude risk sama kui neil, kes aspiriini ei kasutanud. Tõsise kukkumise risk oli aspiriini kasutajatel 17 protsendi võrra suurem. Selle põhjused on esialgu ebaselged ja vajavad edasist uurimist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles