Milline dieet aitab diabeetikul paremini kaalu langetada

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Lisaks muutustele toidus on hea teha ka teisi elustiili muutusi.
Lisaks muutustele toidus on hea teha ka teisi elustiili muutusi. Foto: Yan Krukov, Pexels

Madala süsivesikute sisaldusega dieet aidab diabeedipatsientidel saavutada lühikese aja jooksul suuremat kaalulangust kui madala rasvasisaldusega dieet. Lisaks aitab selline dieet paremini kontrollida vere glükoosisisaldust. 

Madala süsivesikute hulgaga, kuid rasvarikas ja kalorite mõtes piiranguteta dieet aitas diabeetikutel saavutada 6-kuulise sekkumise jooksul suuremat kaalulangust ja paremat glükoosisisalduse kontrolli võrreldes väherasvase dieediga. Tegemist on heal tasemel tehtud uuringuga (randomiseeritud, kontrollgrupiga), milles osales enam kui 100 II tüüpi diabeeti põdevat inimest. Sellise dieedi lõpetamisel kaalulangus paraku püsima ei jää, mis tähendab, et püsivama tulemuse saavutamiseks tuleb teha ka pikaajalisi toitumismuudatusi. Tulemused on avaldatud ajakirjas Annals of Internal Medicine.

Üle 480 miljoni inimese maailmas kannatab II tüüpi diabeedi all. Rohkem kui pooltel diabeediga inimestel on ka haigus, mida nimetatakse mittealkohoolseks rasvmaksaks. See võib areneda tsirroosiks ja kahjustada maksafunktsiooni. Varasemad uuringud näitavad, et kaalulangus parandab nii diabeedi kontrolli kui ka rasvmaksa ning süsivesikute tarbimise piiramine parandab veresuhkru taseme kontrolli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles