AVASTUS Vallatud kurvid võivad kaitsta teatud haiguste eest

PM Tervis
Copy
Nahaalune rasv koguneb naistel näiteks puusadele. Meestel on kalduvus rasva kogunemiseks organite ümber, mis kujutab tervisele ohtu.
Nahaalune rasv koguneb naistel näiteks puusadele. Meestel on kalduvus rasva kogunemiseks organite ümber, mis kujutab tervisele ohtu. Foto: Shutterstock

Naistel koguneb rohkem nahaalust rasva kohtadesse nagu puusad, tuharad ja käte seljaosa, ja see kaitseb aju põletiku eest, mis võib põhjustada selliseid probleeme nagu dementsus ja insult — vähemalt kuni menopausini, vahendab Medical Xpress.

Igas vanuses meestel on suurem tõenäosus rasva ladestumiseks kõhuõõne peamiste organite ümber, mida nimetatakse vistseraalseks rasvumiseks, ja mis on teadaolevalt palju põletikulisem. Enne, kui naised jõuavad menopausi ikka, on meestel palju suurem risk põletikuga seotud probleemide tekkeks, sealhulgas südameinfarktiks ja insuldiks.

Östrogeen ei pruugi olla ainus võluvitsake

«Kui inimesed juurdlevad, miks naised on rohkem kaitstud, on nende esimene mõte östrogeen,» ütleb Augusta ülikooli Georgia meditsiinikolledži neuroteaduse ja regeneratiivse meditsiini osakonna neuroteadlane Alexis M. Stranahan. «Kuid me peame jõudma kaugemale lihtsustatud ideest, et iga sooline erinevus hõlmab hormonaalseid erinevusi. Peame sügavamalt mõtlema sooerinevuste aluseks olevatele mehhanismidele, et saaksime neid ravida.»

Dieet ja geneetika on teised tõenäolised tegurid, mis selgitavad östrogeeniga seostatud kasutegureid, ütleb Stranahan, Ameerika diabeediassotsiatsiooni ajakirjas Diabetes avaldatud uuringu peamine autor.

Ta tunnistab, et uuringu leiud olid üllatavad ka tema jaoks. «Tegime need katsed, et püüda kindlaks teha, millised on muutused hormoonides, põletiku tasemes, sealhulgas ajus.»

Kuna sarnaselt inimestega on rasvunud emastel hiirtel tavaliselt rohkem nahaalust rasva ja vähem vistseraalset rasva kui isastel hiirtel, arvasid teadlased, et iseloomulikud rasvumise mustrid võivad olla oluline põhjus, miks enne menopausi ollakse põletiku eest rohkem kaitstud.

Nad ei tuvastanud kõrge rasvasisaldusega dieedi korral ajupõletiku ega insuliiniresistentsuse näitajaid, mis samuti suurendavad põletikku ja võivad viia diabeedini, kuni emased hiired jõudsid menopausi. See algab umbes 48. elunädalal ja emaste rasvkoe paiknemine hakkab mõnevõrra muutuma, sarnanedes rohkem isaste omale.

Seejärel võrreldi kõrge rasvasisaldusega dieedi mõju – mis teadaolevalt suurendab põletikku kogu kehas mõlemast soost hiirtel – pärast rasvaimuga sarnanevat operatsiooni, et eemaldada nahaalune rasv. Teadlased ei teinud midagi, et otseselt häirida normaalset östrogeeni taset, nagu munasarjade eemaldamine.

Nahaalune rasvakaotus suurendas emastel ajus põletikutaset, ilma et oleks östrogeeni ja teiste suguhormoonide taset muutnud.

«Kui võtsime võrrandist välja nahaaluse rasvkoe, hakkab emaste ajus ühtäkki ilmnema põletik nagu meeste ajus ja emastel tekkis rohkem vistseraalset rasva,» räägib Stranahan. Üleminek toimus umbes kolme kuu jooksul, mis tähendab inimaja järgi mitut aastat.

Kui madala rasvasisaldusega dieedil olnud hiirtelt eemaldati nahaalune rasv varases eas, tekkis neil veidi rohkem vistseraalset rasva ja veidi rohkem põletikku rasvas. Kuid Stranahan ja tema kolleegid ei näinud mingeid tõendeid põletiku kohta ajus.

Oluline rasva asukoht

Stranahan jagab töö põhjal elulise õppetunni: ärge tehke rasvaimu, et seejärel süüa rasvarikast toitu. Samuti nendib ta, et kehamassiindeks (KMI), mis jagab kaalu lihtsalt pikkusega ja mida kasutatakse tavaliselt ülekaalu, rasvumise ja sellest tulenevalt paljude haiguste suurenenud riski näitamiseks, ei ole tõenäoliselt kõige mõttekam vahend. Ta lisab, et lihtne ja täpsem näitaja nii ainevahetushaiguste riski kui ka potentsiaalse ajutervise kohta on samuti hõlpsasti arvutatav vöö- ja puusaümbermõõdu suhe.

«Me ei saa lihtsalt rääkida rasvumisest. Peame hakkama rääkima sellest, kus rasv on. See on siin kriitiline element,» ütleb Stranahan.

Ta märgib, et uus uuring käsitles konkreetselt aju hipokampust ja hüpotalamust. Hüpotalamus kontrollib ainevahetust ja näitab rasvumisest tingitud põletikuga kaasnevaid muutusi, mis selle tulemusena kogu kehas arenevad. Stranahan märgib, et hipokampust, õppimise ja mälu keskust, reguleerivad nende patoloogiatega seotud signaalid, kuid see ajuosa ei kontrolli neid.

Teised ajupiirkonnad võivad reageerida väga erinevalt, nii et ta uurib nahaaluse rasva kadumise mõju juba ka teistele. Kuna tema tõendid näitavad, et östrogeen ei pruugi seletada naiste kaitset, soovib Stranahan paremini määratleda, mis seda teeb. Üks tema hüpotees on, et see tuleneb naise (XX) ja mehe (XY) kromosoomide erinevusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles