Nipid, kuidas nautida rasvasemat jõulupraadi ülesöömise pärast muretsemata

Irina Tamme
, Toitumisnõustaja
Copy
Ülesöömist saab vältida mitmel viisil.
Ülesöömist saab vältida mitmel viisil. Foto: Shutterstock

Jõulud on kohe ukse ees ning see tähendab, et varsti tuuakse lauale verivorstid, seapraed, salatid ja kapsad. Tõepoolest, toit on kultuuri üks osa ja teatud pühadega seostatakse teatud toite. Kuid ilmselt ei sööda ühegi püha ajal nii palju nagu jõuludel.

Siit-sealt kuuleb ikka, et söömapühad on lähenemas ja tundub, nagu inimestel oleks juba veidi hirmgi nende ees. Et jälle tuleb lauda istuda ja muudkui süüa ja süüa. Tegelikult ei pea lähenevaid pühi sugugi kartma. On täiesti normaalne lubada endale soovi korral rasvasemat jõulupraadi, kuid on nippe, mida kasutada, et mitte üle süüa ega pärast halva enesetunde käes vaevelda.

Sea fookusesse seltskond

Kõigepealt võiks alustada üldsegi sellest, et mõelda, kuhu oma fookus seada. Selle asemel, et kogu jõulumöll keerleks toidu valmistamise ja söömise ümber, tasub keskenduda seltskonnale ja võimalusele veeta aega lähedastega. Võiks mõelda välja erinevaid lõbusaid tegevusi ja mänge, mida koos söömise vahepeal teha.

Ära jäta söögikordi vahele ja joo piisavalt vett

Kindlasti tasub pühade ajal pöörata tähelepanu ka sellele, et päeva jooksul söögikordi vahele ei jätaks ja toidukorrad oleksid söödud võimalikult võrdsete vahedega. See tagab stabiilsema veresuhkru taseme, mis omakorda aitab reguleerida isu. Kindlasti ei tasu mõelda, et kui päeval vähem süüa, võibki endale õhtul peolauas rohkem lubada. Kui nii toimida, on õhtuks nälg nii suur, et on võimatu jääda mõistlike koguste juurde ja nii ongi üsna märkamatult võimalik endale palju toitu sisse ahmida. Kuna lihtne on janu näljaga segamini ajada, tasub jälgida, et ka vett saaks enne pidulauda istumist päeva jooksul piisavalt joodud.

Söö aeglaselt toite erinevatest toidugruppidest

Ei tasu süüa kiirustades, vaid toitu tuleks närida rahulikult. Nii on kehal seda kergem seedida ning lihtsam on tähele panna ka signaale, mis annavad märku saabuvast täiskõhutundest. Samuti tuleks püüda jälgida, et söödaks toite erinevatest toidugruppidest, sest kui süüa korraga nii rasvu, valke kui ka süsivesikuid, on isusid kergem kontrollida ning saabunud täiskõhutunne püsib kauem.

Tee «lahjemaid» toite ja serveeri maitsestatud vett

Jõulutoite saab valmistada ka vähem rammusatest toiduainetest, näiteks pardi asemel võib valida kana, rasvase sea kaelakarbonaadi asemel aga hoopis sisefilee või miks mitte teha hoopis kala. Koorega salatite kõrvale tasub kindlasti teha ka värskeid salateid ning ahjugi võib pista erinevaid köögivilju. Kindlasti tasub piiri pidada alkoholi, glögi ja suhkrurikaste karastusjookidega. Alkoholivaba glögi asenduseks sobib suurepäraselt kastrulis keedetud puuvilja- või marjatee, millele on lisatud erinevaid vürtse. Samuti tuleks lauale panna kõige muu kõrval kindlasti vett, mida võib maitsestada sidruni- või kurgiviilu, mündi või marjadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles