VIDEO ⟩ Jälgi, mida väikelaps suhu pistab! Perekond kaotas 18-kuuse tütre mürgistuse tõttu

PM Tervis
Copy
Patareid tuleb hoida väikelastest eemal.
Patareid tuleb hoida väikelastest eemal. Foto: Shutterstock

Tänu üha suuremale patareide levikule on lastel sagenenud patareidest põhjustatud mürgistusjuhtumid. Mürgistuse sümptomeid tasub teada, et võimalikult kiiresti reageerida. 

Ohtlik on patareide neelamisel selles olevast energiahulgast tulenevad põletused limaskestadel, halvemal juhul on põletus limaskesta läbiv ning vigastada võivad saada ka läheduses olevad veresooned. Kui õnnetusele piisavalt kiiresti ei reageerita, võivad tagajärjed olla eluohtlikud või vajada väga pikaajalist ravi.

Eriti tähelepanelik tuleb olla üle 20-millimeetrise diameetriga tablett- või nööp-patareide neelamiskahtluse korral. Mõningatel rasketel juhtudel on ilmnenud põletused juba 2-2,5 tunni möödudes. Alla üheaastasele lapsele on ohtlik juba 15.6-16-millimeetrise läbimõõduga patareid.

Kui vanemad või hooldajad pole märganud lapse poolt patarei neelamist, on edasised tervisekaebused mittespetsiifilised (palavik, köha, valu rinnaku taga) ning õige diagnoosi püstitamine võib viibida. Seda enam tuleks tähelepanu juhtida taoliste õnnetuste ennetamisele ning lapsevanemad peaksid veenduma, et nende kodudes olevatel patareitoitega mänguasjadel oleks vastav kruvikinnitus.

Tarbijakaitse ja tehnilise järelvalve amet jagas oma Facebooki lehel videot traagilise lõpuga mürgistusest, mis võttis 18-kuuse Reese elu. 

Kui patarei on alla neelatud, siis tuleb

  • helistada viivitamatult mürgistusinfoliinile 16662 või minna lähimasse erakorralise meditsiini osakonda;
  • püüda kindlaks teha allaneelatud patarei tüüp;
  • mitte kutsuda esile oksendamist;
  • helistada kohe hädaabinumbrile 112, kui patarei on sattunud hingamisteedesse!

Allikas: mürgistusteabekeskus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles