Vaktsiini tekitatud immuunsus on parem kui läbipõdemisest tulenev (2)

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Pete Linforth, Pixabay

Uuringu kokkuvõte ütleb selgelt: oluliselt madalam mistahes põhjustest tingitud erakorralise meditsiini osakondade visiitide, haiglaravi ja suremuse määr vaktsineeritute seas toob esile vaktsineerimise tegelikud eelised. Andmed tekitavad küsimusi selle kohta, kas on mõistlik tugineda loomulikule immuunsusele, kui on saadaval ohutud ja tõhusad vaktsiinid.

Indiana osariigi Regenstriefi instituudi, Indiana ülikooli ja Vanderbilti ülikooli teadlased said valmis väga suure uuringu, milles võrreldakse koroonavaktsiinide tõhusust loomuliku ehk läbipõdemisest tekkinud kaitsega. Võrreldi 12–110-aastaste vaktsineeritute ja varem nakatunud isikute andmeid. See on üks esimesi nii laiaulatuslik nn reaalmaailma uuring. Selles kasutati kogu Indiana osariigi patsientide terviseinfot hõlmavat andmebaasi, mis on ka USA mõttes väga suur. Analüüsiti surmajuhtumeid, haiglaravi vajadust ja erakorralise meditsiini osakonna külastusi mistahes põhjustel. Teadlased ütlevad, et kõikide vanuserühmade inimesed said vaktsineerimisest oluliselt rohkem kasu kui koroona läbipõdemisest. Vaktsineeritud isikute madalam suremus oli eriti muljetavaldav 60-aastaste ja vanemate täiskasvanute puhul.

Vaktsineeritute suremus ja haiglasse sattumise määr oli 37 protsenti madalam kui neil, kelle keha sai arvestada vaid koroona läbipõdemisest tekkinud nn loomuliku immuunsusega. Mistahes põhjustel erakorralise meditsiini osakonda tehtud visiitide määr oli vaktsineeritud isikutel 24 protsenti madalam kui läbipõdenutel.

«See kogu Indiana osariigi ulatuslik rahvastikuuuring peaks julgustama inimesi kõikjal end ja oma lapsi vaktsineerima ning mitte lootma loomulikule immuunsusele. Kuigi COVID-nakkuse esinemissagedus oli vaktsiini saajate seas kõrgem (6,7 protsenti) kui varem nakatunud isikutel (2,9 protsenti), kaitses vaktsiin raskete haigusjuhtumite eest, samas kui loomulik immuunsus ei andnud sama kasu,» ütles uuringu vastav autor ja Regenstrief instituudi asepresident Shaun Grannis. Kuna vaktsineeritud haigestusid tõenäolisemalt COVID-isse kui loomuliku immuunsusega isikud, näib COVID-isse haigestunute madalam suremus olema tingitud vaktsineerimisest, mitte sellest, et nad kannaks rohkem maske, desinfitseeriks paremini käsi või hoiaks rohkem distantsi.

«Sellel uuringul on oluline mõju rahvatervisele, kuna varasemates uuringutes uuriti COVID-spetsiifilisi EMO-visiite, haiglaravi ja suremust, kuid need ei hõlmanud COVID-iga mitteseotud juhtumeid,» ütles uuringu esimene autor, Regenstriefi instituudi teadur Wanzhu Tu. «Meie töö kinnitab, et mRNA vaktsiinid on hoidnud inimesi EMOst ja haiglast eemal ning vähendanud surma tõenäosust mistahes põhjusel. Ja seda mustrit nägime igas vanuserühmas.»

Uuringus jõutakse järeldusele: "Oluliselt madalam mistahes põhjustest tingitud EMO visiitide, haiglaravi ja suremuse määr vaktsineeritute seas toob esile vaktsineerimise tegelikud eelised. Andmed tõstatavad küsimusi selle kohta, kas on mõistlik tugineda loomulikule immuunsusele, kui saadaval on ohutud ja tõhusad vaktsiinid.»

Eestis on täielikult vaktsineeritute osakaal endiselt alla 64 protsendi ning sellest ei piisa - haiglates on ka hetkel üle 250 inimese. Koroonapandeemia pole veel kaugeltki läbi ...

Uuring on siin: https://ajph.aphapublications.org/doi/10.2105/AJPH.2022.307112

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles