TERVISEKOMPASS ⟩ Mis peitub jõulude särava maski taga?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Taasavaldame noortele suunatud taskuhäälingu «Räägi, kuidas sul päriselt läheb» saate, kus Kristjan Puusild, Sissi Nylia Benita ja Stella Maria Sillaste arutavad, milline on jõuluaja tumedam pool. Saade on salvestatud detsembris 2022. 

Psühholoog Kristjan Puusild, Sissi Nylia Benita ja Stella Maria Sillaste räägivad Postimehe terviseportaali ja vaimse tervise sarja «Teaduse ja kunsti mängud» taskuhäälingus aasta kõige säravama aja tumedamast poolest.

2022 on olnud sündmusterohke aasta, mis on tekitanud palju stressi nii täiskasvanutes kui ka noortes. Nüüd on jäänud veel üle elada aasta kõige ilusam aeg – jõulud.

Kuuse toomine ja ehtimine, kodu kaunistamine jõulutulukestega, kingituste ostmine ja pakkimine, jõulusöögi valmistamine ja lähedastega koos olemine – seda kõike on pikisilmi oodatud. Jõuluaeg toob kogu perekonna ühise laua taha ja ideaalis peaks see olema helge ja rõõmus aeg. Kahjuks pole see alati nii. 

Väsimus ja masendus võib tekkida üksnes sellest, milline peab üks õige kink olema. Lisaks võib tekitada ärevust teadmine, et kingipakki lunastades tuleb luuletuse, laulu või muuga esineda. On inimlik, et stressirohkel ajal võivad emotsioonid «üle keeda» ning siis öeldakse asju, mida päriselt ei mõelda. Nii on konfliktid ja erimeelsused kerged tekkima.

Saatekülalised arutavad selle üle, kuidas end pühadeks eelhäälestada ning kuidas lahendada tülisid ja leida hingamisruumi. Veel tuleb juttu andestamisest, märkamisest, usust ja jõuluimedest. Saadet juhib Heili Vaus-Tamm.

Artikkel ilmus esimest korda 19. detsember 2022. 

Noortele suunatud taskuhääling «Räägi, kuidas sul päriselt läheb» on Postimehe terviseportaali ja sarja «Teaduse ja kunsti mängud» erisaade, mis läheb eetrisse korra kuus. Igas osas tulevad külla noored inimesed, kes jagavad oma kogemusi ja mõtteid erinevatel vaimse tervise teemadel. 

Jaanuaris võtab koolitaja ja mentor Hille Luht-Pihelgas koos noorte külalistega teemaks eneseotsingud. Juttu tuleb minapildi ja identiteedi kujunemisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles