USA osariigis oli poolte vähisurmadega seotud üks tegur

PM Tervis
Copy
Kopsuvähi vähem levinud ja teada ilminguks võivad olla ka püsiv kaelapaistetus või kähe hääl.
Kopsuvähi vähem levinud ja teada ilminguks võivad olla ka püsiv kaelapaistetus või kähe hääl. Foto: Shutterstock

Vaatamata California edule tubakatarbimise vähendamisel, näitab ajakirjas JAMA Network Open avaldatud uus uuring tubakamõjude jätkuvat ja märkimisväärset koormust vähihaigetele.

Uuringu viisid läbi California ülikooli Davise vähikeskuse teadlased, kes kasutasid California vähiregistrist kogutud andmeid. Uuringus vaadeldi inimesi, kellel diagnoositi Californias aastatel 2014–2019 üks 12 tubakaga seotud vähist. Analüüsid näitasid, et peaaegu pooled vähisurmadest kahe aasta jooksul aastatel 2017–2019, kokku 93 764, olid seotud tubakatarbimisega.

«See on peaaegu kaks korda rohkem, kui varem hinnati 2014. aasta andmete põhjal tehtud uuringus,» ütles California vähiregistri uurija Frances Maguire, kes on uuringu juhtivautor. «Siiski usume, et see on täpsem esitus, kuna tubakatarbimise andmed pärinesid otse vähihaigetelt patsientidelt, mitte ei tuginenud üldistel elanikkonna küsitlustel põhinevatel hinnangutel. See uuring on ka 12 tubakaga seotud vähi kohta.»

Aastatel 2014–2016 kuni 2017–2019 vähenes suitsetamisest tingitud surmajuhtumite osakaal 48 protsendilt 45 protsendile, kusjuures naiste puhul langes see meestega võrreldes rohkem. 

«Meie analüüsid muutuste kohta kahel ajavahemikul viitavad paljulubavatele suundumustele tubakatarbimisega seotud käitumises äsja vähktõvega diagnoositud California elanike seas, mis võivad olla seotud osariigi käimasolevate tubaka tarbimise piiramise jõupingutustega,» UC Davis Healthi sisearst ja tubakauurija Elisa Tong.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles