Lapse palaviku alandamiseks saab siirupite asemel kasutada teisi ravimvorme

PM Tervis
Copy
Peamiselt kutsuvad vanemad arsti koju väikelapse haigestumisel.
Peamiselt kutsuvad vanemad arsti koju väikelapse haigestumisel. Foto: Shutterstock

Eesti suurim apteekide ühendus Eesti Proviisorapteekide Liit (EPAL) soovitab lastevanematel, kes vajavad abi lapse palaviku alandamisel või valuvaigistamisel, pöörduda abi saamiseks apteeki. Lastele mõeldud siirupitel on praegu tarneraskusi, kuid olemas on toimeainepõhised alternatiivid, koostöös apteekri ja perearstiga leitakse murele lahendus.

Ka teiste ravimite tarneraskuste puhul saab enamusel juhtudel leida patsiendile alternatiivse raviplaani. Ilma otsese vajaduseta ravimite varusse ostmine ei ole mõistlik, sest ravimid aeguvad. Samuti halvendab see ravimite kättesaadavust patsientidele, kel arstimeid parasjagu tegelikult vaja on.

Viimastel nädalatel on ajakirjanduses kajastatud mitmete ravimite tarneraskusi. Lapsevanemate seas on enam muret tekitanud palavikku alandavate ja valuvaigistavate siirupite nappus. Eesti Proviisorapteekide Liidu juht Ly Rootslane kinnitab, et kindlasti ei olda olukorras, kus lapsed jääksid ravita. Valuvaigistite ja palavikku langetavate ravimite valik on apteegis suur ja enamus neist on laialt saadaval. «Soovitame pöörduda apteeki ja koos apteekriga leida sobiv asendus. Siirupi asemel sobivad väikelastele raviküünlad, tablette on saadaval mitmes tugevuses ning neid saab vajadusel poolitada,» ütleb Rootslane.

Praeguse kitsikuse ravimitega on põhjustanud mitmete asjaolude kokkusattumine ja kuigi suuresti on kriisi lahenduse võtmed väljaspool Eestit, saab ka ise panuse anda. Rootslase sõnul võib olukorda kirjeldada täiusliku tormina, kus korraga on vähenenud ravimite tootmine, peale on tulnud jõuline gripi ja teiste viirushaiguste laine, inimeste immuunsus on pärast koroona-aastaid langenud ning palju sooritatakse paanikaoste ilma otsese vajaduseta. «Kui selle ahela üks lüli – paanikaostmine – katki lõigata, hakkavad asjad kindlasti paremaks minema,» usub Rootslane. Ta kutsub inimesi abi vajamisel tulema apteeki nõustamisele, sest ainult kohapeal patsienti ära kuulates saab apteeker anda adekvaatseid soovitusi.

Mõned peamised soovitused laste palaviku ja valu korral toob välja proviisor Izabelle Adamson: «Alla kolmekuulise imiku palaviku korral tuleb alati pidada nõu lastearstiga. Palaviku leevendamiseks üle kolmekuistel lastel on oluline piisav vedelikutarbimine, kerge toit energia taastamiseks, füüsilise koormuse vältimine. Nakkusega seotud palavik ravi ei vaja, küll aga juhul, kui sellega kaasnevad infektsioonsümptomid: tugev peavalu, iiveldus, lihasvalud, suur väsimus. Palaviku alandamiseks saab kasutada ibuprofeeni ja paratsetamooli. Soovitame kasutada väikelastel paratsetamooli raviküünlaid.»

Proviisori sõnul saab lastel, kes suudavad tabletti neelata, kasutada ka tabletivormis paratsetamooli või ibuprofeeni. Apteegis on saadaval mitmes tugevuses tablette, mida saab poolitada noaga mööda poolitusjoont, vajadusel võib tableti lusikaga peenestada ning lisada mahlale või muule magusale vedelikule, et neelamist lihtsustada. Juhul kui lapsele on vastunäidustatud kõik eelpool toodud ravi võimalused, soovitame pöörduda perearsti poole.

Palavikku alandavate ravimite kasutamise puhul on oluline juhinduda lapse kehakaalust – väikelastel võib vanusest sõltumata olla väga erinev kehakaal ning sageli tuleb ette ravimi alaannustamist. Apteegis tuleks alati apteekrile lapse tegelik kehakaal öelda, mille alusel saab apteeker soovitada lapsele sobivaimat ravimivormi.

Apteekrid saavad anda inimestele nõu ka teiste ravimite asendamise osas, kui perearsti välja kirjutatud retseptiravimit ei ole hetkel saadaval. Sageli on võimalik leida sama toimeaine teine tugevus või ravimvorm. Juhul, kui asenduseks on vajalik siiski uus toimeaine, millel nappuses oleva ravimiga sarnane toime, peab inimene pöörduma uuesti arsti juurde uue retsepti saamiseks.

Ravimite tarneraskuse hoiatusi saab jooksvalt jälgida ravimiameti registris aadressil www.ravimiregister.ee.

Eesti Proviisorapteekide Liitu (EPAL) kuulub 292 apteeki, kus töötab üle 1100 apteekri. EPALi liikmed tegutsevad igas Eesti maakonnas, suurlinnades ja väikeasulates. EPAL on suurim apteekrite esindusorganisatsioon Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles