7 viisi, kuidas liiga soolane toit tervisele liiga teeb

PM Tervis
Copy
Naatriumipuudus viib organismi tasakaalust välja. Seda tekib aga harva, pigem on suur probleem liigne soola tarbimine. Pilt on illustratiivne.
Naatriumipuudus viib organismi tasakaalust välja. Seda tekib aga harva, pigem on suur probleem liigne soola tarbimine. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Inimene vajab küll nii mõnekski tähtsaks organismis toimuvaks protsessiks naatriumi, mida saame peamiselt soola kujul, ent liigne soola söömine teeb kehale karuteene.

Liigne soola tarbimine võib mõjutada nii aju, neerude kui ka südame- ja veresoonkonna tööd, vahendab Health24. Näiteks on sool üsna tõsine murekoht insuldi ja infarkti tekkel Lõuna-Aafrikas. Maailma terviseorganisatsioon soovitab tarbida mitte enam kui viis grammi soola päevas. 

Soolaga liialdamise mõju võib olla järgmine: 

Südame-veresoonkonnahaigused. Soovitatava päevakoguse ületamine paneb täiskasvanud suuremasse kardiovaskulaarsete haiguste, näiteks kõrge vererõhu või insuldi tekke ohtu.

Aju. Meditsiiniajakirjas Journal of Nutrition, Health and Aging avaldatud uuringus selgus muu hulgas, et kõrge soolasisaldusega toit võib häirida kognitiivseid funktsioone, seda eriti vanemate inimeste hulgas.

Turse. Tihti tuleb ette, et suure soolasisaldusega menüü ajab inimese jalad, põlved ja isegi käed (sõrmed) tursesse, kuna selline toitumine soodustab kehas vedelike kinnipidamist. Olenevalt soolatarbimise sagedusest võib aidata tursest vabaneda pelgalt menüü korrigeerimine.

Muutused isudes. Mida enam soola pika perioodi jooksul tarbida, seda rohkem harjub sellega ära maitsemeel. Lõpuks võib juhtuda, et tavalise soolasisaldusega toitudest enam ei piisa ja tekib komme igale toidule soola lisada, et õige maitse kätte saada. Nii häirub ka arusaamine sellest, kui palju soola tegelikult tarbid.

Vähk. Suure soolasisaldusega paistavad silma eriti töödeldud, rasvased (liha)toidud, nende seas peekon, vorstikesed, pihvid, singid. Kui tarbida hulgaliselt nii soolaseid kui ka rasvaseid töödeldud lihatoite, suureneb märkimisväärselt risk haigestuda kõhunäärme- või soolevähki.

Neerud. Neerude funktsioon on aidata kehast välja toimetada jääkprodukte, tasakaalustada vedelikutaset ja reguleerida punaste vererakkude tootmist. Suure soolatarbimise ja kõrge vererõhu kombinatsioon võib neerudele aga osutuda laastavaks, häirides nende võimet kehast jääkprodukte välja filtreerida.

(Kõhu)puhitus. Valmistoit üllatab tihtipeale suure soolasisaldusega ja see ongi süüdlane, miks pärast söömist valitseb kõhus raske ja ebameeldiv puhitus. Nagu öeldud, võib keha liiga soolarikka menüü puhul hakata vedelikke endas kinni hoidma, mistõttu tekib tunne, nagu oleksid õhupalli alla neelanud. Menüü soolasisalduse vähendamiseks tasub õppida lugema toitumisalast teavet, teha rohkem ise süüa ning kasutada toidus soola asemel muid vürtse ja maitsetaimi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles