Tavaline toiduvärv võib vallandada põletikulise soolehaiguse

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Sünteetilise punase toiduvärviga magustoidud ja maiustused  ei pruugi kõigile ohutud ega tagajärgede poolest meeldivad olla.
Sünteetilise punase toiduvärviga magustoidud ja maiustused ei pruugi kõigile ohutud ega tagajärgede poolest meeldivad olla. Foto: Jonathan Pineda, Pixabay

Võlupunase ehk toiduvärvi Allura Red ehk alluurpunase AC ehk E129 pikaajaline tarbimine võib olla põletikuliste soolehaiguste ehk Crohni tõve ja haavandilise koliidi vallandaja. Võimalik, et see raskendab ka aktiivsus- ja tähelepanuhäiret lastel, mida tuntakse kui hüperaktiivsust. 

McMasteri ülikooli teadlane ja uuringu vanemautor Waliul Khan ütles, et Allura Red (nimetatakse ka FD&C Red 40 ja Food Red 17 ja alluurpunaseks ja punaseks toiduvärviks nr 17) on tavaline koostisosa kommides, karastusjookides, piimatoodetes ja mõnes teraviljatootes. Värvainet E129 kasutatakse toiduainetele värvi ja tekstuuri lisamiseks, sageli laste meelitamiseks. Toidulisaainena on see keelatud Taanis, Belgias, Prantsusmaal, Saksamaal, Šveitsis, Austrias, Norras ja Rootsis, kuid paraku mitte Eestis.

Loomkatseid teinud teadlased leidsid, et pidev kokkupuude alluurpunasega kahjustab soolestiku tervist ja soodustab põletikku. Värv häirib otseselt soolestiku barjäärifunktsiooni ja suurendab  soolestikus leiduva hormooni serotoniini tootmist, mis seejärel muudab soolestiku mikrobioomi koostist, mis omakorda suurendab vastuvõtlikkust koliidile ehk haavandtõve tekkele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles