Nende tervisemuredega saad eelseisval pühadeperioodil arsti poole pöörduda ka digitaalselt

, Qvalitas Arstikeskuse üldarst ja Digikliiniku vastutav arst
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Digikanalite kaudu arstiga konsulteerimine on kasvav trend. Usaldusväärse keskkonna kaudu arstiga distantsilt suhtlemine hoiab kokku nii patsiendi kui ka arsti aega, ei ohusta kellegi tervist haiguste perioodil ajal ning võimaldab mugavalt ja kiirelt tervisnõu saada hoolimata asukohast. Milliste terviseküsimustega saad eelseisval pühadeperioodil digitaalsesse kliinikusse pöörduda? Qvalitas Arstikeskuse üldarst ja Digikliiniku vastutav arst dr Siivi Nella Liikane selgitab.

Ülemiste hingamisteede viirused, gripp ja koroonaviirus

Palavik, nohu-köha, ninakinnisus ja kurguvalu on kaebused, millega pöördutakse arsti poole vaatamata hooajast sagedasti. Samuti levib gripp kõikjal Eestis üha hoogsamini ja jätkuvalt on meie seas ka koroonaviirust. «Ägedate viirushaiguste puhul oleme nõustanud patsiente sümptomaatilise ravi osas ja vajadusel avanud haiguslehe,» ütleb dr Liikane, kes oma igapäevatöös nõustab patsiente vastutava arstina Qvalitase Digikliinikus. Digitaalse vastuvõtu puhul saab patsient vastused oma terviseküsimustele ja ravijuhised, samal ajal on haiguse edasi andmine välistatud.

Väikelaste haigused ilmuvad alati ootamatult

Lapse tervis on vanema terava tähelepanu all ja haigussümptomid tekitavad alati mitmeid küsimusi: kuidas alandada palavikku või milliseid ravimeid kasutada? Kõige sagedamini pöörduvad lapsevanemad Digikliiniku arsti vastuvõtule erinevate löövete ja ülemiste hingamisteede viirustele iseloomulike sümptomitega nagu nohu, kurguvalu, köha ja palavik. Dr Liikane osutab, et sel aastal on eelmisega võrreldes tunduvalt enam esinenud soolenakkuseid rota- ja noroviiruseid, mis põhjustavad gastroenteriiti ehk nn kõhugrippi. Lastel esineb sagedasti ka silmapõletikke, bakteriaalse silmapõletiku puhul määrame antibiootikum-silmatilgad. Kaugvastuvõtul saab lapsevanem nii vastused oma küsimustele kui ka ravijuhiseid ning vajadusel avame lapsevanemale hoolduslehe.

Kiire lahendus erinevate nahaprobleemide puhul

Lööve, akne, sünnimärgid, nahapõletik ja küünemuutused – kaugvastuvõtu teel nõustatakse patsiente ka erinevate nahaprobleemide puhul. Kuna nahalöövete diagnoos ja ravi tuginevad reeglina anamneesile ja välisele vaatlusele, siis on Digikliinikus patsiendil võimalik vestlusesse lisada ka pilt kõnealusest nahaprobleemist.

«Digikliinikus diagnoosime ja ravime näiteks aknet, atoopilist nahapõletikku, seente ja bakterite põhjustatud nahapõletikke ja puukborrelioosi. Lisaks nõustame sünnimärkide, konnasilmade ja küüntemuutuste osas,» selgitas dr Siivi Nella Liikane. Vajadusel suunatakse patsient täpsematele uuringutele arsti tavavastuvõtule, kui jääb kahtlus tõsisemale nahapõletikule või kui on vaja võtta näiteks biopsiat.

Põletikud ja ägedad haigusnähud ei kannata oodata

Põletikud, seljavalud, ägedad kõhuprobleemid – need on kaebused, millega tihti lihtsalt ei ole võimalik oodata. Üha sagedamini pöördutakse Digikliinikusse põiepõletikuga. «Sagenenud urineerimine, uriinipakitsus, põletustunne urineerimisel ja alakõhuvalu on põiepõletikule iseloomulikud sümptomid. Samuti uriini lõhna- ja värvusemuutused,» loetleb Digikliiniku vastutav arst. Kui lisaks eelnevale tõuseb ka palavik ja tekib valu seljas või küljes, võib olla tegu püelonefriidiga, mis vajab kiiret diagnoosimist ja ravi. Täiskasvanud naistel saab tüüpiliste sümptomitega põiepõletikku diagnoosida ja ravida kaugkonsultatsiooni teel. Kui tervisemuret tõepoolest ei ole võimalik lahendada kaugvastuvõtul, suunatakse patsient edasi arsti tavavastuvõtule läbivaatusele ja uuringutele.

Ära jää vaimse tervise murega pühadeperioodil üksi

Kuigi vaimsest tervisest räägitakse avalikkuses üha rohkem, ei teata tihti, kuhu abi saamiseks pöörduda. Kuna psühholoogi vastuvõtule on ooteajad üsnagi pikad, jäävad hädasolijad sageli oma muredega üksi. Kuid vaimse tervise mure ei kannata oodata – inimesel on vaja kiiresti esmast nõu, kuidas edasi toimida. Üks võimalus oma vaimse tervise probleeme arstiga arutada, on Digikliiniku vaimse tervise hindamise ja nõustamise liin, kus üld- ja perearstid kaardistavad vaimse tervise mure, annavad esmase abi ja juhised ning vajadusel suunavad edasi spetsialisti vastuvõtule.

Seksuaaltervisest privaatselt, ausalt ja avatult

Mida teha olukorras, kus rasestumisvastase vahendi võtmine on ununenud? Millal oleks vajalik SOS-tableti manustamine või kuidas kiiresti pikendada beebipillide retsepti? Kõigi nende küsimustega saab pöörduda Digikliiniku arsti poole. Vahel on seksuaaltervise teemad ja küsimused suguhaiguste kohta sellised, mida ongi lihtsam arstiga arutada kaugvastuvõtul. Dr Liikane selgitab, et kuna suguhaigused kulgevad sageli ilma sümptomiteta, tasub konsultatsioonile pöörduda väiksemagi suguhaiguse kahtluse korral ja testimisele minna alati pärast kaitsmata suguühet juhupartneriga. «Sagedasemad uuringud, millele patsiente saadame, on klamüüdia-, gonorröa- ja HIV-test. Laboratoorselt kinnitatud suguhaiguste puhul saab ravi alustada juba kaugvastuvõtul.»

Retseptid saavad pikendatud, haigus- ja hoolduslehed avatud

Mõnikord juhtub, et õhtul enne välisreisile minekut meenub, et unustasite paluda arstilt retseptipikendust või avastate lennujaamas, et ravimid on jäänud maha. Teinekord tabab haigus vahetult enne reisi algust ja oleks vaja perearst võimalikult kiiresti kätte saada, et ta reisikindlustuse jaoks haigestumise tõendi kirjutaks. Sellistel hetkedel on asukohast sõltumatu ja kiire digisuhtlus arstiga eriti vajalik lahendus, et saada dokumendid õigeks ajaks korda.

Digikliinik on turvaline keskkond, kus patsienti nõustavad alati meditsiinilise haridusega üld- ja perearstid, kes on kättesaadavad reaalajas, seitse päeva nädalas, sealhulgas ka õhtuti ja pühade ajal. Kuna haigus ei hüüa tulles, ei ole eelneva vastuvõtuaja kokkuleppimine Digikliinikus vajalik. Oluline on meeles pidada, et Digikliinik tuleb inimesega igale poole kaasa, nii maakoju kui välisreisile ning vastuse tervisemurele saab vaid mõne minutiga. Digikliiniku arstiga saab oma tervisemuresid arutada nii eesti, vene kui inglise keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles