Pikema sõpruse päev tõi novembris tervisekontrolli üle 3000 mehe

PM Tervis
Copy
Füüsiline aktiivsus on igas vanuses oluline.
Füüsiline aktiivsus on igas vanuses oluline. Foto: Shutterstock

Algatuse «Pikema sõpruse päev» raames tehtud üleskutse tulemusel jõudis novembrikuus kampaania meditsiinipartnerite juurde tervisekontrolli üle 3000 mehe. Meeste tervisenäitajad pole kokkuvõttes veel liikunud paremuse suunas, kuid mehed on hakanud oma tervise vastu senisest rohkem huvi tundma.

Ettevõtja Rain Vääna algatusel alates 2019. aastast toimunud «Pikema sõpruse päeva» missioon on iga aastaga kasvatada nende meeste hulka, kes peavad kord aastas oma tervise kontrollimist iseenesest mõistetavaks. «Pikema sõpruse päeva» eesmärk on kutsuda üles Eesti mehi, et nad veedaksid ühe lõbusa päeva koos oma sõpradega, tehes midagi toredat ning käies päeva jooksul üheskoos ka tervisekontrollis.

««Pikema sõpruse päeva» kampaania raames käis tänavu novembrikuus tervisekontrollis kokku üle 3000 mehe, näitavad meie meditsiinipartneritelt saadud andmed. Kuid kindlasti oli veel sadu mehi, kes käisid kontrollis oma perearsti juures või mõnes teises raviasutuses,» lausus Rain Vääna. «Saavutatud tulemust saab pidada heaks, sest mehed huvituvad oma tervisest ja eluea pikendamisest üha enam ning samuti on meeste tervise teemad saanud ühiskonnas järjest laiemat kõlapinda.»

Samas näitab tänavuse tervisekontrolli statistika Rain Vääna sõnul siiski veel seda, et suuri muutusi meeste vereanalüüsi tulemustes, võrreldes varasemaga, paremuse poole pole. Küll aga pole pilt ka halvenenud.

SYNLABi laboriarst dr Jüri Laasik tõdes, et laboris analüüsitud Eesti meeste vereproovide tulemustest joonistuvad selgelt välja iseloomulikud terviseprobleemid, mida on sageli võimalik ennetada või elustiiliga nende tagajärgi vähendada. Kahjuks on paljudel meestel tulemused normist väljas.

Analüüsid näitasid, et tervelt 64 protsenti meestest oli südame-veresoonkonnahaiguste ning infarkti riskitest ehk kolesterooli näit üle normi, 11,5 protsendil oli meessuguhormooni testosterooni tulemus korrast ära ja varasematest aastatest kehvem on PSA ehk eesnäärmevähi riski statistika. Diabeedi ehk suhkruhaiguste riski esines kontrollitud meestel väga harva, küll aga vajavad enam kui kümnendikul meestest tähelepanu normist kõrvale kalduvad maksanäitajad.

«Rõõmustavaks tendentsiks on see, et meeste hulk, kes peale esimest kontrolli on hakanud seda regulaarselt tegema, on aastatega kasvanud. Paljud on muutnud ka oma tervisekäitumist nii, et see on parandanud nende tulemusi,» lausus dr Jüri Laasik.

Algatuse eesmärk on tõsta Eesti meeste keskmist eluiga, et nad oleksid kauem terved ja reipad abikaasad oma naistele, õnnelikud isad lastele ning vanaisad lastelastele. «Pikema sõpruse päeva» algatusel on nelja aasta jooksul tervisekontrollis käinud juba üle 13 000 mehe.

«Pikema sõpruse päeva» meditsiinipartnerid olid tänavu novembris SYNLAB, Qvalitas Arstikeskus, Confido ja Medicum. Enam kui 30 erameditsiinikeskuses oli loodud meeste jaoks võimalus vereproovi andmiseks ja põhjalikumaks tervisekontrolliks.

Täpsema info kampaania kohta leiate kodulehelt: https://pikemsoprus.ee/et/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles