Teistmoodi jõululaud: proovi taimseid verivorste (1)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Norivorstid on nii maitselt kui välimuselt väga sarnased tavalistele verivorstidele. Neidki sobib serveerida pohlamoosiga.

Taimne Teisipäev soovitab jõululauale taimseid «verivorste», mis on tehtud Sandra Vungi retsepti järgi. Kaheksa kuni kümne piraka «verivorsti» valmistamiseks läheb vaja:

  • 10 kuhjaga spl keedetud odratangu või odrakruupi või gluteenivaba variandina toortatratangu
  • 4 spl õli praadimiseks
  • 3 sibulat
  • näpuotsaga soola
  • 2 tl majoraani
  • 1 tl jahvatatud muskaatpähklit
  • näpuotsaga rosmariini
  • näpuotsaga kaneeli
  • sojakastet vastavalt maitsele (soovi korral gluteenivaba varianti)
  • 2 purki musti ube (kokku 800 g) (sobivad ka teist värvi konservoad)
  • 4 spl meelepärast jahu
  • 8–10 nori lehte

Sandra Vungi annab nipi, kuidas jõuluroog tuleb eriti suussulav: «Avastasin, et vorstid saavad küpsedes eriti head ja krõbedad siis, kui need juba tund-paar enne ahjupanekut valmis rullida ja õliga määrida ning hiljem küpsetada 20–30 minutit.»

Valmistamine:

Keeda odratangud magedas vees pudruks (umbes ¾ kruusitäis tange). Vala kuumale pannile õli ning lisa peeneks hakitud sibul. Prae paar minutit ja lisa natuke soola. Prae veel paar minutit. Seejärel lisa majoraan, muskaatpähkel, rosmariin ja kaneel. Sega ning lisa sojakaste. Prae veel minutike. Võta pann tulelt. Lisa pannil praadinud segu tangupudrule. Sega korralikult läbi. Kurna ja loputa mustad oad, tee näppudega pudruks ja lisa tangupudrule. Lisa jahu ning vastavalt maitsele sojakastet. Sega kõik väga korralikult läbi. Maitse ja lisa vajadusel sojakastet, sest sisu peab jääma maitserikas.

Võta nori leht, määri karedamale poolele ühtlaselt umbes 1,5 supilusikat täidist. Keera leht pikaks vorstikeseks. Jätka, kuni täidis on otsas. Määri vorstikesed pealt õliga ja aseta kuuma ahju 200 kraadi juurde umbes 15 minutiks küpsema. Jälgi, et vorstid katki ei küpseks. Kui see hakkab juhtuma, võta need kohe ahjust välja, sest selleks ajaks on need kindlasti valmis. Katkiküpsenud vorstid on endiselt väga maitsvad, lihtsalt mitte nii nägusad.

Norivorstid peaks enne ahju pistmist paar tundi varem valmis tegema. Nii saavad need eriliselt krõbedad.
Norivorstid peaks enne ahju pistmist paar tundi varem valmis tegema. Nii saavad need eriliselt krõbedad. Foto: Taimne Teisipäev/Sandra Vungi
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles