Jaak Mae ja Magnus Kirt annavad nõu talvisteks suusatreeninguteks

PM Tervis
Copy
Milliseid suusaradu soovitab Jaak Mae?
Milliseid suusaradu soovitab Jaak Mae? Foto: Margus Ansu/Scanpix

Eesti suusasangar, Salt Lake City pronks ning Val di Fiemme hõbedamees Jaak Mae tunneb Otepää kanti nagu oma taskut. Kahekordne aasta meessportlane, odaviskaja Magnus Kirt on põline tõrvakas ning sealsed sporditegemise võimalused ise järgi proovinud. Kaks legendaarset spordimeest annavad nõu, kuidas sel talvel suusalund raisku mitte lasta.

«Sel talvel on kõik erinevad rajad ilusti sisse aetud ja hooldatud ning suusatajad rõõmsate nägudega,» tõdeb Jaak Mae. Ta soovitab valida õige rada, mis treenitusega sobib. «Siin on lihtne reegel – alustada võiks siledama reljeefiga maastikul, kui saab tunde juba kätte, siis võiks liikuda järk-järgult mäele.»

Tehvandil, Käärikul kui ka Elvas on suusamehe hinnangul algõppe ehk kerge reljeefiga suusarajad valmis ning kõik, kes pole tükk aega suuski alla saanud, võiksid seal alustada.

Kui aga ette on võetud plaan valmistuda Tartu Maratoniks, siis edasijõudnutele soovitab Mae juba Kääriku ja Tehvandi radasid. «Tõsiharrastajatele pigem Tehvandi, kus saab raskemat maastikku nautida ja koormust kasvatada,» lisab ta.

Mae enda jaoks on sümpaatsed Tehvandi matkarada ja Käärikul Kekkose matkaraja suusarada. «Need on piisavalt vahelduva rejeefiga ja pakuvad erinevaid võimalusi,» lisab ta. Samuti on Tartu Maratoni rada juba sisse aetud ja seal saab endale sobiva rajalemineku koha vaadata harjutamiseks.

Suusad saab alla panna ka pärast tööd või teha õhtune treening. Käärikult Sihvale kulgeb hooldatud suusarajaga kergliiklustee, millest edasi-tagasi on 6 kilomeetrit valgustatud, lisaks Käärikul 2,5 kilomeetrit valgustatud rada. Tehvandilt saab alguse kuni 9 kilomeetri pikkune valgustatud rada, sõltuvalt lumeoludest.

«Autoparklad valgustatud radade juures on õhtuti meeldivalt täis,» tõdeb Mae. Samas on tema sõnul rajad pikad ja ruumi lahedalt. Kui lund on palju kõikjal üle Eesti, siis ei ole kontsentreeritus ainult Otepääle, meie suusamekasse, nii suur.

Kindlasti on hea võtta suusatama kaasa ka lapsed. Kääriku ringid algavad kilomeetrist, mis on paras väiksematele. Perega suusatajatele soovitab Mae veel Tehvandi staadioni, kus ringe saab iga pereliige teha erineva tempoga. «Saad ise omas tempos sõita ja lastel silma peal hoida,» annab ta nõu ja lisab, et Tehvandi puhul on eeliseks kelgumäed keskuse juures. Kui pisemad väsivad, saavad nad vahelduseks kelgutada.

Suusatajad Tõrvas
Suusatajad Tõrvas Foto: Sven Zacek

Kahekordne aasta meessportlane, odaviskaja Magnus Kirt on alati esile tõstnud oma Tõrva päritolu ja tunnustanud kohalikke võimalusi sporditegemiseks. Kirti meelest on üks mõnus trennitegemise viis libiseda suuskadel mööda Tõrva valgustatud terviseradu. Seda mäletab ta juba lapsepõlvest, kuid kohaliku elu edenedes, eriti viimasel ajal, on rajad saanud ametlikule kuurortlinnale omase lihvi.

Tõrva parkmetsas on kokku 11,1 kilomeetrit mõnusaid kõnni-, jooksu- või suusaradu. Suusatajatele on kolmes pikkuses võimalused loodud: 1; 1,4 ja 6,6 kilomeetrit, millest 2,5 kilomeetrit on valgustatud, et ka pimedal ajal saaks trenni teha.

«Suusatamiseks on hetkel mul vähem aega jäänud, sest kergejõustiku alal on trenni iseloom talviti teine, kuid noorena sai Tõrvas suusakilomeetreid ikka kogutud ja suveks põhja laotud,» kõneleb Kirt kodukandi suusaradadest. Ta arvates on Tõrva rajad mõnusad kogupere rajad ning loodud meeldivalt vahelduvate, kuid mitte liiga karmide tõusudega.

Tõrva kandis saab proovida ka Härma suusarada, mille pikkus on 4,5 kilomeetrit. Sellelt viib tähistatud tee Tõrva valgustatud suusarajale, moodustades kokku 8,1 kilomeetri pikkuse ringi ehk paraja koormuse kogu perele. Rada kulgeb peamiselt metsas, sisaldades nii laugeid lõike kui ka tõusude – languste gruppe. Rajal on 400 meetri pikkune lastering ning 1,2 kilomeetri pikkune ringi kujuline rada juba natuke suurematele suusasõpradele.

Lisaks treeningule soovitab Kirt nautida Valgamaa kaunist loodust, mis lumisel talvel on nauding nii kehale kui hingele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles