Üllatav asi aitab lihtsalt kaalu langetada

PM Tervis
Copy
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid.
Kõhurasvast vabanemiseks on traditsiooniliselt soovitatav süüa järjepidevalt valku ja kiudaineid. Foto: shutterstock.com

Triljonid soolestikus elavad mikroobid mängivad kehas palju olulisi rolle. Soolebakterite kooslus ehk mikrobioom mitte ainult ei reguleeri meie ainevahetust, aidates toitained toormest kätte saada, vaid võib mõjutada ka seda, kas oleme normaalkaalus või rasvunud.

USA Washingtoni teadlaste uuring näitas, et meie soolestiku mikrobioom võib mõjutada suutlikkust kaalust alla võtta. Spetsiifiliste «heade» mikroobide esinemine kehakaalu langetavate inimeste soolestikus mõjutas seda, kui palju kilosid nad suutsid kaotada.

Et mõista, milline on inimese soolestiku mikroobide mõju kehakaalu langusele, uurisid teadlased 105 ülekaalulist inimest, kes kõik osalesid aastases kaalulangetusprogrammis. Nende kaalulanguse jälgimiseks registreerisid teadlased osalejate algse kehamassiindeksi.

Teadlased registreerisid ka teatud ainevahetuse veremarkerite tasemed – näiteks kolesterooli tasemed –, et mõista, kui kergesti iga osaleja võiks rasva põletada. Uuringu alguses ja lõpus koguti väljaheiteproove, et teha kindlaks, millised mikroobid olid iga osaleja soolestikus ja millisel tasemel.

Seejärel võrdlesid teadlased inimesi, kes olid kaotanud kaalu (iga kuu keskmiselt vähemalt 1 protsent oma kehakaalust) nendega, kelle kaal oli jäänud samaks. Nad avastasid, et mitmesugused ainevahetusega seotud veremarkerid erinesid kaalu kaotanutel ja mitte kaotanutel minimaalselt.

Kuid kahel rühmal erinesid soolestiku mikroobide tüübid. Inimestel, kes kaotasid rohkem kaalu, oli soolestikus rohkem kasulikke bakteriaalseid ensüüme. Need ensüümid aitasid keerulisi süsivesikuid (nagu täisteratooteid) lihtsateks suhkruteks lagundada, mis muudab nende seedimise lihtsamaks ja vähem tõenäoliseks vajaduse neid rasvana säilitada.

Autorid leidsid ka, et bakterikolooniate, eriti bakterite Prevotella kasv aitab kaasa tervislike ainete, nagu lühikese ahelaga rasvhapete, tootmisele. Need ained vähendavad teadaolevalt põletikku, mis võib hõlbustada kehakaalu langust.

Teistest uuringutest teame, et inimese geenid võivad mõjutada rasvumise riski – kuigi pole selgeid tõendeid selle kohta, et geneetika mõjutab ka kehakaalu langetamise võimet. Kuid see hiljutine uuring näitab, et inimese soolestikubakterid on seotud võimega põletada rasva ja kui palju inimene kaalu kaotab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles