Eesti Proviisorapteekide Liit: juhised laste palaviku alandamiseks ja valu vaigistamiseks

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesti suurim apteekide ühendus Eesti Proviisorapteekide Liit (EPAL) koostas ja pani avalikuks kasutamiseks üles juhendid vanematele laste palaviku alandamiseks ja valuvaigistamiseks. 

Esiteks on oluline piisav vedeliku tarbimine. Teoreetiliselt piisab 10 kg kaaluvale lapsele 1000 ml ööpäevas (sh toidu sees olev vedelik). 20 kg kaaluvale lapsele loetakse piisavaks 1500 ml. Soovitatavalt kerge toit energiavaru taastamiseks ning puhkus ja ülemäärase kehalise aktiivsuse vältimine.

Nakkusega seotud kuni 38,5 C palavik iseenesest alandamist ei vaja, aga kui lapsel on teisi infektsioonist tingitud sümptomeid, nagu lihasevalud, peavalu, iiveldus, valud, halb enesetunne või märkimisväärne väsimus, võib palavikualandajaid kasutada.

Aspiriini (atsetüülsalitsüülhapet) ei tohi laste puhul palavikualandajana kasutada, sest selle tarvitamine on seotud maksa- ja ajukahjustuse (Reye´ sündroomi) riskiga.

Palaviku leevendamine alla kolme kuu vanusel imikul tuleb läbi arutada arstiga, kes määrab lapsele kõige sobivama ravi.

Palaviku leevendamine üle kolme kuu vanusel lapsel

Paratsetamool

Ühekordne annus on 10-15 mg/kg, maksimaalne lubatud koguannus ööpäevas on 60 mg/kg kohta. Hetkel ei pruugi tarneraskuste tõttu olla saada väikelastele mõeldud siirupeid, kuid sobivaks alternatiiviks on paratsetamooli sisaldavad rektaalsuposiidid (pärakuküünlad). Paratsetamooli suposiite on erinevates annustes (80 mg, 125 mg, 250 mg, kuid neid ei pruugi olla). Manustada tuleb terve suposiit – seda ei tohi poolitada ega purustada. 

Paratsetamooli annustamine.
Paratsetamooli annustamine. Foto: Eesti Proviisorapteekide Liit

Apteekides on saadaval 250 mg paratsetamooli tabletid (nt Paramax Junior), vajadusel võib kasutada ka 500 mg tablette, millel on poolitusjoon ning mille saab võrdseteks annusteks jagada (Paramax, Paracetamol Grindeks). Täpset soovitust küsida apteegist. Lastel, kes suudavad tabletti neelata, on piisava kehakaalu korral võimalik kasutada ka tabletivormis paratsetamooli.

Ibuprofeen

Ühekordne annus on 7-10 mg/kg, mida võib korrata 6-8 tunni järel. Maksimaalne lubatud koguannus ööpäevas 30 mg/kg kohta. Tablett tuleks poolitada sõrmede vahel mööda poolitusjoont võimalikult täpselt. Kuna ibuprofeeni näol ei ole tegu väikese terapeutilise vahemikuga ravimitega, siis liigset hirmu tundma ei peaks kui tablett ideaalselt ei poolitu. Vajadusel võib vahetult enne manustamist tableti omakorda lusikaga tassis peenestada ning lisada väikesele kogusele (5-10 ml) mahlale või muule magusale vedelikule, et lapsel neelamist lihtsustada. Magusa toiduaine lisamine on vajalik ravimi kibeda maitse maskeerimiseks. Kui laps vajab 50 mg või 150 mg annust, vt allpool. 

Ibuprofeeni annustamine.
Ibuprofeeni annustamine. Foto: Eesti Proviisorapteekide Liit

Oluline teave!

Palavikku alandavate ravimite kasutamise puhul on oluline alati juhinduda lapse kehakaalust – väikelastel võib vanusest sõltumata olla väga erinev kehakaal ning sageli tuleb seetõttu ette ravimi alaannustamist. Apteekrile tuleks alati öelda lapse tegelik kehakaal ning nii saab apteeker soovitada lapsele sobivaimat ravimvormi. Kui ravimit on vaja võtta kauem kui kolm päeva või kui sümptomid ägenevad, tuleb konsulteerida arstiga.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles