ME SAAME HAKKAMA Ja äkki on jõud otsas ja tühjustunne südames

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Lootusetustunne tabab valusalt neid, kes on pikka aega üritanud elada ilusa fassaadi taga ja eitada, et elus on midagi valesti.
Lootusetustunne tabab valusalt neid, kes on pikka aega üritanud elada ilusa fassaadi taga ja eitada, et elus on midagi valesti. Foto: Shutterstock

Jõulud on aeg, mil kõigil võiks olla südames mõnus ja helge tunne. Ometi just sellisel ajal on meie seas küllaga inimesi, kel on tunne, et enam üldse ei jaksa, ja peas ei anna rahu küsimus, mis mõte kogu sel elul on. Lootusetuse ja tühjuse tunne, väsimus, kurnatus käivad sinna juurde ning helget enesetunnet pole kuskilt võtta.

Tegelikult oleme kõik kogenud vahel seda täieliku lootusetuse ja mõttetuse tunnet ja hingevalu. Kogu eluolu tundub püsivat õhukesel jääl ja enda tegutsemine tundub vajuvas liivas kõndimisena. Valguseta tunnel, maadligi suruv raskus – metafoore jagub. Sära ja särtsu pole kuskilt võtta, hingerahu ammugi mitte.

Ometi on see kõik loomulik. Nii nagu elus on ilusaid hetki ja ka väga ebameeldivaid, on ka meil väga erinevaid hingeseisundeid. Põhjuseid, miks sellisesse musta seisu aga korduvalt jõutakse, võib olla samuti väga erinevaid – nii nagu erinevad inimesed üldse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles