Levinud tegur tõstab kaks korda insuldiriski

PM Tervis
Copy
Insuldiriski vähendab ka suitsetamisest loobumine.
Insuldiriski vähendab ka suitsetamisest loobumine. Foto: Shutterstock

Lipoproteiin a (Lp(a)) on LDL-kolesterooli komponent, mille tase veres on geneetiliselt määratud ega olene eluviisist ja ei allu statiinravile. Lp(a) kõrgenenud tase veres soodustab ateroskleroosi arengut ja trombogeneesi, vahendab Eesti arstide liidu ajakiri Eesti Arst.

USA mitmerahvuselise ateroskleroosiuuringu (MESA) käigus selgitati vere suurenenud Lp(a) sisalduse mõju südame-veresoonkonna haiguste riskile arteriaalse hüpertensiooniga patsientidel.

Seniste uuringute põhjal on hüpertensiooniga patsientidel 25 protsendi võrra suurem koronaarhaiguse risk ja 36 protsendi võrra suurem insuldirisk kui isikutel, kel vererõhk ei ole kõrgenenud. Uurimisalused, keda oli 6674, jaotati nelja rühma: 1) Lp(a) veres alla 50 mg/dL ja normipärane vererõhk; 2) Lp(a) üle 50 mg/dL ja normipärane vererõhk; 3) Lp(a) alla 50 ml/dl ja kõrgenenud vererõhk; 4) Lp(a) üle 50 ml/dL ja kõrgenenud vererõhk. Pea 14 aastat kestnud jälgimisperioodi vältel haigestus 890 uurimisalust koronaarhaigusesse või insulti.

Andmete analüüsil ilmnes, et 1. ja 2. rühma vaatlusaluste seas oli kardiovaskulaarseid haigestumisi vastavalt 5,2 ja 5,4 juhtu 1000 kohta. Kardiovaskulaarse haigestumise juhte esines oluliselt sagedamini vaatlusaluste seas, kel olid vererõhk ja vere Lp(a) tase kõrgenenud.

Võrreldes vaatlusalustega, kel vererõhk oli normipärane ja Lp(a) tase normis või suurenenud, oli vere Lp(a) kõrge tasemega ja kõrgenenud vererõhuga vaatlusalustel kahekordne risk haigestuda koronaarhaigusse või insulti. Vere Lp(a) kõrgenenud tase võimendab hüpertensiooniga seotud kardiovaskulaarset riski. 

Kõrgenenud Lp(a) levimus võib olla eelnevate uuringute kohaselt hinnanguliselt 10-30 protsenti populatsioonist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles