Ravim võib aidata südamepuudulikkust vältida

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Isabella Mariana, Pexels

Indiana ülikoolis alustatakse murrangulise kliinilise uuringuga,  mis peaks muutma ägeda südameinfarktiga patsientide ravi palju tulemuslikumaks. 

Umbes pooltel südameinfarkti põdevatest inimestest tekib verejooks südamelihases, selgitab Krannerti südame-veresoonkonna uuringute keskuse tegevdirektor Rohan Dharmakumar probleemi olemust. «Viimase kümnendi jooksul on meie uuringute eesmärk olnud mõista südamelihase-sisese verejooksu ägedaid ja kroonilisi mõjusid. Need uuringud on viinud arusaamisele, et verejooksu tõttu vabanev raud soodustab rasvkoe moodustumist südames. Kui kahjustatud südamelihas asendatakse rasvkoega, ei saa see verd tõhusalt südamest välja suruda, mille tulemuseks on südamepuudulikkus.»

Uuringu eesmärk on välja selgitada, kas kahjustatud südamest rauajäägi eemaldamise ravi võiks praegusest ravist paremaid tulemusi anda. Uuringud on näidanud, et raske verejooks südamelihase kahjustatud osa sees võib ennustada pikaajalist südamepuudulikkust ja suuri kardiovaskulaarseid probleeme, nagu ebanormaalne südamerütm, südamepekslemine, väsimus ja minestamine, ütles Dharmakumar.

Uuringus kasutatakse südamepuudulikkuse ennetamiseks praegu talasseemia ehk päriliku hemoglobiinitootmise probleemiga ja aneemiaga kulgeva haiguse ravimit deferiprooni. Ka talasseemia puhul tekib kehas raua liig kõrge tase, mida deferiproon on võimeline alandama. «Loodame näha, kas deferiproon vähendab nende suurte kardiovaskulaarsete probleemide tõenäosust, samuti jälgime deferiprooni kõrvaltoimeid südameinfarkti patsientidel, » selgutas Rohan Dharmakumar.

Uuringusse, mille USA toiduainete ja ravimite amet FDA on heaks kiitnud, loodetakse registreerida 60 patsienti ja jälgida neid kuus kuud. Esimene patsient on juba uuringusse kaasatud. Lisaks deferiprooni võtmisele annavad uuringus osalejad vere- ja uriiniproove ning neile tehakse mitu südame elektrokardiogrammi ja magnetresonantstomograafiat (MRI).

Mõne haiguse raviks juba kasutatavate ravimite katsetamine teiste haiguste raviks on hea seetõttu, et ravimiuuringuid ei pea päris otsast alustama - olemas on suur hulk andmeid ohutuse ja võimalike kõrvaltoimete kohta ning kuna enamasti on tegemist ka palju aastaid tagasi loodud ravimitega, siis on nende hind aja jooksul enamasti ka langenud.

«See on esimene kliiniline uuring, mis keskendub sellele raskele kardiovaskulaarsele tüsistusele,» ütles Dharmakumar. «Meil on hea meel, et saame hakata registreerima rohkem patsiente ja uurima seda ravi esimest korda inimestel.»

Infarkti tunnused

Kahel kolmandikul infarkti saanud inimestest tekivad päevi või ka nädalaid enne infarkti kolm põhilist tunnust - valu südame piirkonnas, hingeldus ja väsimus.

Kui infarkt käes, siis tunneb inimene tavaliselt sügav-rasket pigistus- ja valutunnet rinnaku taga. Samas kulgeb 10 protsenti infarktidest ilma valuta. Valu võib olla ka seljas, õlas või vasakus käes. Valu on tugevam varasemalt tuntud valudest, puhkamisest ja nitroglütseriinist kergemaks ei lähe, põhjustab sageli surmahirmu. Algava südameinfarktiga inimene võib teadvuse kaotada; on rahutu, kahvatu, higistav; sõrmed ning huuled võivad olla sinakad ning nahk on jahe. 

Esineda võib nii vererõhu langust kui tõusu. Sagedane on ka arütmiate esinemine. 

Kahtluse korral ära kõhkle ja helista KOHE 112 !  Kiire tegutsemine võib päästa elu ja vähendada tagajärgede ulatust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles