Need on väikelapse palaviku mõõtmisel tehtavad vead

PM Tervis
Copy
Klaasist termomeetrid on aeglasemad, kuid need ei ole liigutamisele nii tundlikud kui digitaalsed.
Klaasist termomeetrid on aeglasemad, kuid need ei ole liigutamisele nii tundlikud kui digitaalsed. Foto: Madis Veltman / Scanpix

Tõbine võsuke teeb lapsevanema kahtlemata murelikuks ning lapse palaviku kraadimine ei pruugi olla nii kerge, kui esialgu näib. Kuidas seda võimalikult efektiivselt teha?

Kuna palavik on organismi kaitsereaktsioon ning kõrge temperatuur aeglustab bakterite ja viiruste paljunemist, siis ei soovitata alla 38,5-kraadist palavikku alandada, rääkis õppejõud Ljudmila Linnik Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli perepäeval. Lisaks kehatemperatuurile tuleb nii haige lapse kui ka täiskasvanu puhul jälgida siiski ka üldseisundit ja vajadusel pidada nõu arstiga.

Linnik nentis, et väikelaste palavik, eriti kõrge palavik, muudab vanemaid arusaadavalt murelikuks. Kraadides on aga täpse tulemuse saamiseks oluline arvestada, millega ja kuidas temperatuuri mõõdetakse.

«Kõige sagedamini mõõdetakse kehatemperatuuri kaenla alt. Siis tuleb jälgida, et kraadiklaas ei oleks pandud kaenlaauku nii, et riided jäävad keha ja kraadiklaasi vahele. Samuti tuleb vaadata, et termomeeter kaenla all ei liiguks, sest liigutamisel hakkavad digitaalsed kraadid tihti kohe piiksuma ega näita õiget tulemust,» kirjeldas Linnik.

Pärast kraadimist soovitab ta panna digitaalne termomeeter paariks minutiks «jahtuma», enne kui seda uuesti kasutada. Klaasist termomeetrid on aeglasemad, kuid need ei ole liigutamisele nii tundlikud kui digitaalsed. Kindlasti ei tohi klaasist kraadiklaasi kasutada temperatuuri mõõtmiseks suust, sest see võib katki minna.

Beebidel saab mõõta temperatuuri päraku kaudu, selleks on soovitatav termomeetri otsale panna libestusainet. Lisaks tuleb arvestada, et pärakust mõõtes on kehatemperatuur 0,5 kraadi kõrgem kui kaenla alt mõõdetuna. Seega kui kraadiklaas näitab 37,5 kraadi, siis tegelikult on kehatemperatuur madalam ehk 37 kraadi.

Linnik soovitab lapse mugavaks kraadimiseks kontaktivaba infrapuna otsmikutermomeetrit, millega mõõdetakse temperatuuri laubalt. Sellega saab näidu kiiresti ja seda saab kasutada ka lapse uneajal. «Kontaktivaba termomeetri puhul tuleb jälgida, et kraadi laubast liiga kaugel ei hoita – siis ei saa õiget näitu. Õige kaugus otsmikust sõltub kraadist. Laubalt mõõtes on kehatemperatuur sama kui kaenlaaugust mõõtes. Sellise termomeetri puhul soovitatakse teostada kolm järjestikust mõõtmist, et veenduda õiges temperatuuris,» lisas ta.

Artikkel ilmus esimest korda 30. jaanuar 2019. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles