Proviisor õpetab, kuidas nohust kiiremini lahti saada

Apotheka
Copy
Nohu
Nohu Foto: Shutterstock

Nohu on äge ülemiste hingamisteede nakkus, mis kestab enamasti nädal kuni kümme päeva. Täiskasvanu põeb nohu keskmiselt kaks kuni kolm korda aastas, väikelaps võib aga haigestuda isegi kuni kaksteist korda aastas. Apotheka proviisor Karina Udaltsova räägib täpsemalt nohust ja selle ravivõimalustest.

Nohu põhjustab umbes 200 erinevat viirust, neist kõige sagedasemaks põhjustajaks on aga rinoviirused. 1950. aastatel, kui otsiti külmetushaiguste põhjustajaid, avastatigi uuringute käigus rinoviirus. Rinoviirus levib nii piisknakkusena kui ka pindade ja lähikontakti kaudu ja on väga vastupidav, suutes ilma peremeesorganismita püsida nakkusvõimelisena isegi kuni kolm kuud. Kuna rinoviirusele kõige sobilikum temperatuur on 32°C, siis on sellele parimaks kasvulavaks ülemised hingamisteed, kus temperatuur on pideva jaheda õhu liikumise tõttu madalam, seda eriti sügis-talvisel hooajal. Seetõttu ongi nohu peamiseks levimisajaks periood septembrist aprillini. Lisaks sobivale temperatuurile algavad siis jälle kool, lasteaed ja trennid, mis läbi tiheda sotsiaalse elu soodustavad omakorda nakkuse levikut.

Kuidas nohu leevendada?

Nohu korral on kõige olulisem sümptomite leevendamine, kuni organism ise viirusest jagu saab. Millised preparaadid leevendavad peamist ebamugavust tekitavat sümptomit — ninakinnisus?

Ksülometasoliini ja oksülometasoliini sisaldavad spreid (keemilise koostisega). Kuna leevendus tekib kohe, võib tekkida vale arusaam, et tegemist on tõhusate ja ohutute ravimitega. Kahjuks nii ei ole. Ksülometasoliini ja oksülometasoliini pihustit ei tohi kindlasti tarvitada üle 3–5 päeva, sest need toimeained võivad põhjustada limaskesta kahjustusi ning sõltuvust. Samuti ninakuivust. Selle vähendamiseks on soovitatav kasutada spreid, mis sisaldaks lisaks ka dekspantenooli, mis rahustab ja niisutab limaskesta.

Meresoola lahuse spreid sobivad ka igapäevaseks kasutamiseks. Nad aitavad liigset sekreeti välja loputada, niisutavad nina limaskestasid ja vähendavad ärritust.

Pseudoefedriini tabletid ja siirupid. Need on kiire (keskmine kuur on 3–4 päeva) ja tõhusa toimega ravimid, sest pseudoefedriinil on veresooni ahendav toime. Kui veresooned ninas ahenevad, väheneb ka turse. Siin aga tasub meeles pidada, et pseudoefedriini sisaldavad tabletid võivad tõsta vererõhku, mis võib põhjustada südame pekslemist. Enne kasutamist pidage kindlasti nõu apteekriga.

Loodusliku päritoluga tabletid ja siirupid, mis aitavad sekreeti vedeldada. Emajuurejuurt sisaldavaid preparaate võib võtta kauem (7–14 päeva). See on eriti oluline kroonilise sinusiidi ägenemise korral, kui nohu kestab kauem kui nädal.

Auru tegemine. Limaskesti niisutada ja sekreeti vedeldada saab ka inhalaatori abil. Inhalaatoris tekkiv niiske aur aitab samuti vältida põskkoopa- ja kõrvapõletike tekkimist.

Kui nohu hakkab läbi saama ja ninna tekivad koorikud, saab neid ravida õlilahuse või meresoolalahusega.

Väga oluline on tarbida palju vedelikku ja võimalusel võtta C-vitamiini, tsinki ja seleeni. Kui nohu tekitab ärritusköha või kurguärritust, siis võib leevenduseks tarvitada imemistablette või kurgusiirupeid. Nagu iga viirushaigusega, tuleks ka nohuga võimalikult palju puhata ja mitte tööl käia ega liiga palju ringi liikuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles