Kas rapamütsiini elu pikendavat toimet võiks Jumalasse uskumisega võrrelda?

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Pixabay, Pexels

See lugu on mitmes mõttes erakordne. Kasvajate ravi teemaga teadustöid avaldav meditsiiniajakiri Oncoscience avaldas artikli, kus tehisintellekt on analüüsinud elu pikendava ravimi rapamütsiini kasutamise poolt- ja vastuargumente kasutades teooriat, mis peaks veenma Jumalat uskuma. Era- ja esmakordselt on tehisintellekt ka teadusartikli kaasautoriks.

Prantsusmaal elas 17. sajandil matemaatik, füüsik, filosoof ja teoloog Blaise Pascal. Tema üks paljudest filosoofilistest mõtisklustest, mida tuntakse Pascali kihlveo nime all, jõudis järeldusele, et Jumalasse uskuda on kasulik vaatamata sellele, et tema olemasolu pole võimalik tõestada. Tema arutelu järeldused veidi lihtsustatud kujul ütlevad, et kui Jumal on ja sa oled temasse uskunud, siis on sinu koht paradiisis ehk siis kasud on suured; kui Jumal on ja sa pole uskunud, siis on kahjud suured ja sinu koht on põrgus; kui Jumalat pole ja sa pole ka uskunud, siis vahet pole; kui Jumalat pole, aga sa oled uskunud, siis on see teinud sinu elu paremaks ja harmoonilisemaks ehk sinu kasu on suur.   

Dr. Alex Zhavoronkov töötab tehisintellekti ravimiarenduses kasutavas ettevõttes Insilico Medicine. Kuna patendiga kaitsmata rapamütsiin on praeguste teadmiste järgi kõige huvitavam ja tõhusam vananemisvastase ravimi kandidaat, otsustas ta tehisintellekti võimeid just selle ravimi analüüsi osas katsetada. Rapamütsiin on praegu kasutuses eelkõige siiratud elundite äratõukereaktsiooni allasurumiseks, kuid seda kasutatakse ka mõnede kasvajate raviks jne. Zhavoronkovi tehtud küsitluses vananemise küsimusega tegelevate meditsiiniekspertide seas uskus enam kui 80 protsenti vastanutest, et rapamütsiin võib elu pikendada 5 aasta võrra ... või enamgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles