Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Jaanson: kuulmispuudega inimesed jäid ilma intervjuust presidendiga (1)

Copy
Endine tippsõudja Jüri Jaanson on aastaid olnud tegevpoliitik.
Endine tippsõudja Jüri Jaanson on aastaid olnud tegevpoliitik. Foto: Erik Peinar

Riigikogu liige Jüri Jaanson on pettunud, et 23. detsembril Eesti Televisoooni (ETV) eetris olnud intervjuu president Alar Karisega oli kuulmispuudega inimestele kättesaamatu, kuna seda ei esitatud subtiitritega ega ka viipekeeles.

«Peale kuulmispuudega inimeste aastaid kestnud otsesuhtlust ja asjaajamisi meelepuudega inimeste ligipääsetavuse parandamise nimel ei osanud enam selle peale tullagi, et Eesti Rahvusringhääling (ERR) ei pea jätkuvalt kuulmispuudega inimesi vääriliseks presidendi öeldavast otse osa saama,» kirjutas Jaanson president Alar Karisele ja ERR-ile läkitatud pöördumises.

Jaanson juhtis tähelepanu, et ETV kanalil üle kantud presidendi Alar Karise intervjuu edastati ilma subtiitrite ja viipekeele toeta. «Audiovisuaalteenuste ligipääsetavuse teema on Eesti Rahvusringhäälingu seaduses märgitud aastast 2007. Seadus sätestab, et teleprogrammide originaalsaated peavad Rahvusringhäälingu võimaluste piires olema maksimaalselt kättesaadavad kuulmispuudega inimestele,» kirjutas Jaanson.

«Kuulmispuudega inimeste ligipääsetavuse parandamise võimaluste piiride laiendamisel on suure panuse andnud Tallinna Tehnikaülikooli Tarkvarateaduse Instituut ja Tanel Alumäe, kelle ehitatud tehisintellekt loob subtiitrid otse räägitavale kõnele. Seda tehisintellekti kasutab ka ERR näiteks «Aktuaalse kaamera» edastamisel, seega tehnoloogiliselt on võimaluste piirid ka ERR jaoks tugevalt laienenud. Presidendi intervjuus automaatset tekstitõlget siiski ei kasutatud,» märkis Jaanson.

Riigikogu liige Jüri Jaanson tegi president Alar Karisele ja riigikantseleile ettepaneku võtta presidendi kantselei tegevuste kontrollnimekirja, et presidendi avalike esinemiste ülekandmisel audiovisuaalteenuste osutajate vahendusel igakordselt kontrollitaks, kas teenusepakkujad on mõelnud ka ligipääsetavuse tagamisele.

«Tulemas on aastavahetus ja sellega koos presidendi aastavahetuse kõne. Kuulmispuudega inimeste nimel loodan väga ja ootan pingsalt, et vähemalt seal on ERR-i poolt ligipääsetavus meelepuudega inimestele tagatud,» lõpetas Jaanson pöördumise.

Tagasi üles