Millist ohtu kujutab piiranguvaba Hiina, kus avastatud hiljuti 130 uut koroonavarianti? (1)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus võib liiga teha ka veresoonkonnale
Koroonaviirus võib liiga teha ka veresoonkonnale Foto: Shutterstock

Covid-19 juhtumite arvu plahvatuslik suurenemine Hiinas, kus tühistatakse Covidi vastased meetmed, võib luua «potentsiaalse kasvulava» uute koroonatüvede tekkeks, hoiatavad terviseeksperdid.

Hiina teatas, et saabuvad reisijad ei pea enam alates 8. jaanuarist karantiini minema, mis on viimane suur pööre rangetest piirangutest, mis on pandeemia algusest saati hoidnud riiki maailmale suures osas suletuna, vahendab france24.

Kuigi Hiina riiklik tervisekomisjon on lõpetanud igapäevaste haigusjuhtude numbrite väljastamise, on mitme linna ametnike hinnangul viimastel nädalatel nakatunud sadu tuhandeid inimesi. Haiglad ja krematooriumid üle kogu riigi on ülekoormatud.

Kuna viirus saab nüüd levida ligi viiendiku maailma elanikkonna seas – peaaegu kõigil puudub immuunsus varasemate koroonatüve vastu ja paljud neist on vaktsineerimata – kardavad teiste riikide eksperdid, et Hiinast saab viljakas pinnas uutele koroonavariantidele.

Genfi ülikooli globaalse tervise instituudi direktor, professor Antoine Flahault ütles AFP-le, et iga uus nakkus suurendab viiruse muteerumise võimalust.

«Asjaolu, et 1,4 miljardit inimest puutub ootamatult kokku SARS-CoV-2-ga, loob ilmselgelt tingimused, mis on variantidele soodsad,» ütles Flahault.

Prantsusmaa Lyoni ülikooli viroloogiaprofessor Bruno Lina ütles sel nädalal ajalehele La Croix, et Hiinast võib saada «potentsiaalne viiruse kasvulava».

Kuni novembrini Maailma terviseorganisatsiooni juhtivteadlasena töötanud Soumya Swaminathan ütles, et suur osa Hiina elanikkonnast on osaliselt nakatumise suhtes haavatav, kuna paljud eakad inimesed ei olnud vaktsineeritud ega saanud tõhustusdoosi.

«Peame hoolikalt jälgima kõiki esilekerkivaid variante,» ütles ta ajalehe Indian Express.

Juhtumite arvu kasvule reageerides teatasid USA, Itaalia, Jaapan, India ja Malaisia, et nad suurendavad Hiinast pärit reisijatele kohaldatavaid tervisemeetmeid.

Koroonavariantide «supp»

Hiina haiguste tõrje ja ennetamise keskuse viirusetõrjeinstituudi juht Xu Wenbo ütles eelmisel nädalal, et haiglad kogu riigis koguvad patsientidelt proove ja laevad viirusgenoomi järjestuse määramiseks vajaliku teabe üles uude riiklikku andmebaasi, mis võimaldab ametiasutustel jälgida võimalikke uusi tüvesid reaalajas.

Hiinas on viimase kolme kuu jooksul avastatud enam kui 130 omikroni alamliini, ütles ta ajakirjanikele.

Nende hulgas olid ka XXB ja BQ.1 ning nende alamliinid, mis on viimastel kuudel levinud USA-s ja Euroopas.

Kuid BA.5.2 ja BF.7 on endiselt peamised Hiinas tuvastatud omikrontüved, ütles Xu.

Flahault ütles, et viimastel kuudel on tuvastatud enam kui 500 omikroni alamvariandist koosnev «supp», kuigi sageli oli raske öelda, kus igaüks neist esmakordselt tekkis.

«Kõik variandid, kui need on nakkavamad kui varasemad domineerivad variandid, nagu BQ.1, B2.75.2, XBB, CH.1 või BF.7, kujutavad endast kindlasti ohtu, kuna need võivad põhjustada uusi laineid,» ütles ta.

«Kuid ükski neist teadaolevatest variantidest ei paista meie teadmiste kohaselt põhjustavat uusi tõsisemaid sümptomeid, kuigi see võib juhtuda uute variantidega tulevikus.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles