Teadlane: need on järgmise aasta toidutrendid

Tiiu Liebert
, TTÜ emeriitdotsent
Copy
Parimad B1-vitamiini allikad on pähklid, seemned, pärm, leib, kaerahelbed, täisterapasta, sealiha, kanafilee, maks, lõhe, kaunviljad, kama, muna, nisuidud, hirss, astelpajumarjad ja merevetikad.
Parimad B1-vitamiini allikad on pähklid, seemned, pärm, leib, kaerahelbed, täisterapasta, sealiha, kanafilee, maks, lõhe, kaunviljad, kama, muna, nisuidud, hirss, astelpajumarjad ja merevetikad. Foto: Shutterstock

Venemaa alustatud Ukraina sõda, terav energiakriis ja inflatsioon mõjutavad inimesi kogu maailmas. Eriti kriitilises olukorras on teraviljaturg. Toidu tootmishindade kallinemine ja tarneahelate katkemine mõjutab igaühe toitumist, mis on eriti teravalt näha 2023. aastal, kirjutab toitumisteadlane Tiiu Liebert.

Jälgitakse hoolikalt hindu erinevates poodides, eelistades soodushindadega tooteid. Kui raha on, siis ostetakse soodushindadega pika säilivusajaga tooteid (tangained, makaronid, konservid ja muu) ka tagavaraks. Samal ajal koostatakse ostunimekiri hoolikalt, et midagi ei ole vaja visata prügikasti.

Taimetoidu populaarsus suureneb

Inimesed on hakanud vähendama liha tarbimist, mis ühest küljest on suund rohepöörde poole, teisest küljest aga aitab ka raha säästa. Näiteks on USA-s suurenenud veganite hulk kolme aasta jooksul ligi 600%, mistõttu on neid 10% elanikest. Nii restoranid kui ka toiduainetööstus on hakanud pakkuma piima-, liha- ja juustuasendajaid. Vast kõige rohkem ostetakse piimaasendajaid, mida toodetakse kaerast, sojast, kookosest, mandlitest ja teistest taimsetest toiduainetest. Uueks piimaasendajaks on kartulist valmistatud toode, millele ennustatakse suurt populaarsust, kuna selle suhkru- ja rasvasisaldus on väike ning tootmisprotsess suhteliselt lihtne. Ka lihaasendajaid valmistatakse näiteks sojast, gluteenist, ubadest, hernestest, pähklitest ja teistest taimsetest valkudest.

2023. aastal prognoositakse järgmiste toitude ja jookide populaarsuse tõusu

Seened Juba 2022. aastal nimetas New York Times seeni aasta tooraineks. Seened sisaldavad vähe energiat, kuid palju seleeni, vaske, kaaliumit ja D-vitamiini. Need on head kiudainete ja antioksüdantide allikad. Seentega sobib asendada liha, kuid 2023. aastal leitakse seentele palju uusi kasutamisvõimalusi.

Oad Oad on suurepärane valgu, kiudainete, foolhappe ja raua allikas. Nad sisaldavad vähe rasva ja sobivad liha asendajaks vormiroogades, salatites ja suppides.

Lillkapsas Lillkapsast nimetatakse ka köögiviljade staariks. Ta sisaldab vähe energiat, kuid rikkalikult kiudaineid, C, B6 ning K-vitamiini ja folaate. Juba praegu valmistatakse pitsat lillkapsast, kuid internetis võib leida uusi ideid lillkapsa kasutamiseks. Arvatakse, et tulevikus lillkapsa kasutamine paljudes toitudes suureneb.

Merevetikad Merevetikaid nimetatakse ka «mereköögiviljaks». Merevetikad sisaldavad rikkalikult valku, vitamiine ja mineraalaineid, kuid ei sisalda rasva. Sobivad hästi salatitesse ja suppidesse. Nii mõnigi restoran Eestis juba kasutab toidu toorainena vetikaid. Üha rohkem tuntust kogub Eesti vetest pärit põisadru, millega mitmeid toitusid rikastatakse.

Gluteenivabad pastad ja nuudlid Kikerhernestest, läätsedest, spagetikõrvitsast, palmi südametest ja isegi rohelistest banaanidest ning riisist valmistatud gluteenivabade pastade kasutamine suureneb. Samuti on buum retseptide osas, mis sisaldavad suvikõrvitsast ja muudest taimsetest toodetest valmistatud nuudleid.

Kanamunad Munade hind on küll tõusnud, kuid müügil on ka soodushinnaga munad. Kanamuna on kõrge toiteväärtisega ja sellest saab kergesti valmistada mitmesuguseid toite. Muna sisaldab palju valku, A-, D ja B12-vitamiini, biotiini ning pantoteenhapet. Muna või munaroad sobivad hästi hommikueineks, vahepalaks, lõunaks või õhtuks.

Kala Kala tarbimine kasvab. Kala kogub oma tervisele kasulike omaduste ja maitse tõttu populaarsust. Kala on suurepärane oomega-3 rasvhapete allikas. Alates 1998. aastast on maailmas kala tarbimine kahekordistunud, kuid Stanfordi uued uuringud prognoosivad, et see kasvab 2050. aastaks veel 80%. Vaevalt see täitub, kuna tuleb tõdeda, et magevee- ja ookeanikalade populatsioon kahaneb murettekitava kiirusega. Kui maailm jätkab praeguse püügitempoga, on 2050. aastaks meres väga vähe kala.

Alkoholivabad joogid Nende populaarsust seostatakse asjaoluga, et koroonapandeemia ajal on inimesed hakanud pöörama rohkem tähelepanu oma tervisele ja nii mõnigi on alkoholi tarbimisest loobunud. Baaridel, restoranidel ja jaemüüjatel on 2023. aastal rohkem alkoholivabu valikuid, mis inspireerib ka valmistama oma kaubamärgiga jooke.

Üldiselt nimetatakse alkoholivabu kokteile neitsikokteilideks ehk mocktailideks. Ühe legendi järgi on need oma nime saanud maailma kõige kuulsama kokteili «Bloody Mary» (Verine Mary) järgi. See tomatimahlast ja viinast koosnev kokteil valmis tõenäoliselt 1920-ndatel aastatel. Kuid keelu ajal ei saanud inimesed enam välja minna Bloody Maryt jooma. Selle asemel jõid nad Neitsi Maarjat, mis oli lihtsalt tomatimahl ja sellest siis ka neitsikokteili nimi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles