Rospu: sama katuse all tõelise arsti vastuvõtu ja ussiõli müümine hägustab piire (3)

, Perearst
Copy
Piret Rospu.
Piret Rospu. Foto: Sander Ilvest

2022. aastal on libameditsiin, uhhuundus ja niisama kodus nõidumine väga hea tervise juures ja paraku sageli ka riiklikult või avalike rahadega toetatud, kirjutab perearst Piret Rospu portaalis Med24.

Kui alustada heast, siis suurt tunnustust väärib töötukassa otsus peatada lõpuks ometi suure osa uhhuu-valdkonna koolituste rahastamine. Välja visati traditsioonilise ja täiendava meditsiini, ilumassaaži, osteopaatia, kiropraktika ja refleksoloogia koolitused; ilma vastava erialase baashariduseta ei saa õppida taastusravi, tegevusteraapia, toitumisnõustamise, dietoloogia, füsioteraapia, kõneravi, töötervishoiuga seotud taastusravi ja teraapia ning optomeetria erialasid. See on oluline muudatus, sest hulk internetist diplomeid ostnud libameditsiini koolitajaid on endale usaldusväärsust saanud just tänu sildile «Töötukassa koolituspartner».

Libameditsiin on üha professionaalsem ja organiseeritum. Kaasatakse juriste ja luuakse kõlavate nimedega ettevõtteid nagu MTÜ Eesti Lastevanemate Liit või MTÜ Haridusvaldkonna Esinduskoda – ja isegi kui asutuses on kaks-kolm liiget, ei peeta paljuks sõna võtta kõigi lapsevanemate või kõigi haridustöötajate nimel. Teadustööde väärtõlgendamine, cherry picking ja andmetega manipuleerimine on juht-uhhuude tööriistakastis juba ammu, kuid tänu osavale turundusele ja meedia võimendusele on terviseala «ekspertideks» saanud rediseuurijast fotograaf, parteist parteisse hüppav haridustegelane, sarinimevahetajast elustiiliblogija jpt.

Aasta lõpp tõi markantse näite selle kohta, kuidas hästi üles ehitatud uhhuuvõrgustik suutis kiiresti enda käpa alla saada meedia ja aktiveerida hulga kirjasaatjaid, kes ujutasid üle riigikogu sotsiaalkomisjoni liikmete postkastid. Täiesti mõistlik eelnõu tõmmati seepeale sotsiaalkomisjonis maha veel enne, kui erialaühenduste tagasiside saatmise kuupäev kättegi jõudis. Äärmiselt muret tekitav nii rahvatervise kui demokraatia tervise seisukohast – vaktsineerimata jätab oma lapsed vähem kui 10 protsenti vanematest, lärmaka vähemuse agressiivsetel meetmetel ei peaks olema domineeriv positsioon meie kõigi ühise õigusruumi kujundamisel.

Tuska teeb, et mitme libameditsiini või mittetõenduspõhiseid «terviseteenuseid» pakkuva asutuse personali seas on registreeritud arste ja õdesid, tänu millele on võimalik hankida terviseameti tegevusluba ja osutada «tervishoiuteenust», isegi kui enamjaolt puudub tegevustel tõenduspõhine sisu. 

Sama katuse all tõelise arsti vastuvõtu ja ussiõli müümine hägustab piire, laseb uhhuuteenustel tõelisena välja paista ja samal ajal õõnestab meie kõigi töö jalgealust. Libameditsiini turuosa saavutamiseks ja hoidmiseks vältimatult vajalik meditsiinivastasuse külvamine käib aktiivselt, olgu selleks siis meedikute kujutamine ravijuhendites näpuga järge ajavate ilma iseseisva mõtteta robotitena või sootuks ebapädevatena, kes ravijuhenditest kuulnudki pole, või hoopis ravimimaffia küüniliste käsilastena. Südamega, patsientidest hooliv oma valdkonna ekspert ei sobi libameditsiini-müüjate majandusvajadustega kokku ja nende olemasolu eitatakse aktiivselt. Ilma meditsiiniliste teadmisteta tavainimesel on järjest raskem orienteeruda selles, mis on tõeline ja mis pseudomeditsiin.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles