Noormees: arvasin, et tõmbasin jõusaalis lihase ära, aga see oli hoopis vähk

PM Tervis
Copy
Hodgkini lümfoom. Pilt on illustratiivne.
Hodgkini lümfoom. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Ühendkuningriigi jõusaalihai arvas, et tõmbas treeningu ajal ära lihase. Selgus, et valutav mügarik oli tegelikult vähkkasvaja, vahendab New York Post.

«Kühm oli üsna suur, umbes õuna suurune,» rääkis 18-aastane Tomas Evans Kennedy kasvajast.

Walesist pärit treeninguhuviline oli pärast juunikuist jõutreeningut märganud valusat õunasuurust muhku, kuid arvas alguses, et see on lihtsalt «jõusaalivigastus».

«Käisin jõusaalis ja kaks päeva hiljem ärkasin üles suure punniga õlal ja see tekitas mulle väga tugevat valu,» kirjeldas Evans. «Ma arvasin, et see oli lihtsalt lihas, mis oli paigast ära läinud või midagi muud, aga see ei olnud nii.»

Ehkki mügerik tundus kahjutu, viis murelik ema Rachael Tudor poja arsti juurde. Seejärel suunati ta tegema õla- ja rindkere röntgenpilti ning lõpuks kompuutertomograafiat, mis paljastas midagi kurjakuulutavat.

Ehkki ka Tudor arvas alguses, et tema jõusaalisõltlasest poeg on lihtsalt midagi kahjustanud, sattus ta ärevusse pärast seda, kui «sai posti teel kirja tulemusi arutama minna».

«Ma teadsin kohe, et midagi on valesti,» ütles haiglatehnik, kes sai hiljem «südantlõhestava uudise», et tema uhkusel ja rõõmul on «rusikasuurune mass rinnus».

«Ta läks otse vereanalüüsidele ja biopsiale, et näha, mis see täpselt oli, ja me seisime silmitsi mitte-Hodgkini lümfoomi või munandivähiga,» kurvastas ta. «Tulime koju ja nutsime kaks nädalat, oodates testitulemusi.» Ta lisas: «Need olid meie elu kõige kohutavamad kaks nädalat, kuna kurnav ärevus selle pärast, millega silmitsi seisame, oli kohutav.»

Halvimad hirmud said kinnitust juulis pärast seda, kui arstid diagnoosisid Evansil teise staadiumi Hodgkini lümfoomi, teatud tüüpi vähi, mis mõjutab lümfisüsteemi, mis mängib rolli organismi immuunfunktsioonis. Haigus paneb valged verelibled, mida nimetatakse ka lümfotsüütideks, kontrollimatult kasvama, põhjustades lümfisõlmede turset ja kasvajaid kogu kehas.

Mügarik rangluul oli põhjustatud vähkkasvaja massist Evansi rindkeres.

Cancer.org andmetel on Hodgkini lümfoom kõige levinum vähk, mida diagnoositakse 15–19-aastastel noorukitel.

Noor oli uudisest muserdatud. «See (diagnoos) on kirjeldamiseks imelik hetk, sest see ei tabanud mind kohe, see oli hiljem,» meenutas ta. «Kui nad mulle esimest korda ütlesid, et seal on midagi, oli see šokk, aga kui nad ütlesid, mis see tegelikult oli, siis ma teadsin, mis see olla võib, mul oli eelaimdus.»

Juhtumit oli eriti raske diagnoosida, kuna noormehel ei ilmnenud muid sümptomeid peale mügariku rangluul, mis pärines massist rinnas. Arstid arvavad, et ta tabasid kasvaja varakult, kuna see oli tekkinud aasta alguses.

Haigusega võitlemiseks alustas noormees septembris keemiaravi. Head uudised saabusid viis nädalat tagasi, kui tema skaneeringud näitasid, et ta on vähivaba, kuid ta otsustas sellegipoolest teha ravi lõpuni veebruarikuuni, veendumaks, et vähk on kõikjalt kadunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles