AVASTUS Koroona ründab keha igast otsast

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus.
Koroonaviirus. Foto: Shutterstock

Covid-19 tõttu surnud 44 inimese koeproovide analüüs näitas, et SAR-CoV-2 levis kogu kehas – sealhulgas ajju – ja võis püsida seal isegi peaaegu kaheksa kuud. Uuring avaldati ajakirjas Nature.

USA riiklike tervishoiuinstituutide (NIH) teadlased testisid 2020. aasta aprillist 2021. aasta märtsini toimunud lahkamistel võetud proove. Nad võtsid 11 juhul ka ulatuslikke proove närvisüsteemist, sealhulgas ajust.

RNA ja elujõuline viirus erinevates organites

Kõik patsiendid surid Covid-19 tagajärjel ja ükski neist ei olnud vaktsineeritud. 38 patsiendi vereplasma test oli SARS-CoV-2 suhtes positiivne, kolmel negatiivne ja kolmel juhul ei olnud vereplasma proov saadaval.

30 protsenti patsientidest olid naised ja keskmine vanus oli 62,5 aastat. 27 patsiendil (61,4%) oli kolm või enam kaasuvat haigust. Keskmine aeg sümptomite ilmnemisest surmani oli 18,5 päeva.

Analüüs näitas, et ootuspäraselt nakatas ja kahjustas SARS-CoV-2 peamiselt hingamisteede ja kopsude kude. Teadlased leidsid aga viiruse RNA 84 erinevas keha asukohas ja kehavedelikes ning ühel juhul eraldasid nad viiruse RNA 230 päeva pärast patsiendi sümptomite ilmnemist.

Teadlased tuvastasid SARS-CoV-2 RNA ka ühe patsiendi hüpotalamuses, mis reguleerib vererõhku ja kehatemperatuuri, ja väikeajus ning kahe teise patsiendi seljaajus ja basaalganglionides – viimased on seotud liikumisregulatsiooniga. Kuid nende hinnangul oli ajukoe kahjustus väike, «vaatamata märkimisväärsele viiruskoormusele».

Uurijad eraldasid ka elujõulise SARS-CoV-2 viiruse erinevatest kudedest hingamisteedes ja väljaspool seda, sealhulgas ajust, südamest, lümfisõlmedest, seedetraktist, neerupealistest ja silmast. Nad eraldasid viiruse 45 protsendist analüüsitud proovidest.

«Me demonstreerisime viiruse paljunemist mitmes mittehingamispiirkonnas esimese kahe nädala jooksul pärast sümptomite ilmnemist,» kirjutasid autorid.

Nad lisasid, et keskendumine lühikestele surmajärgsetele intervallidele, terviklik lähenemisviis kudede kogumisele, aju tükeldamine enne töötlust ja värske koe kiirkülmutamine võimaldas kõrge tundlikkusega tuvastada SARS-CoV-2 RNA tasemeid.

Uuringu vanemautor Daniel Chertow ütles pressiteates, et alguses peeti Covid-19 peamiselt hingamisteede viiruseks.

Viiruse leidmine kogu kehast ja nende leidude jagamine kolleegidega aasta tagasi aitab teadlastel uurida seost laialt nakatunud kehakudede ja «pika Covidi» ehk sümptomite vahel, mis püsivad nädalaid ja kuid pärast nakatumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles