20 aastat veganlust harrastanud mees sattus haiglasse ohtliku terviseseisundi tõttu (3)

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

20 aastat vegandieedil olnud mees viidi haiglasse pärast seda, kui tema käsi oli neli päeva järjest tuim olnud. Lisaks oli mehel probleeme rääkimisega, kirjutab Medical Daily

39-aastase mehe omapärane meditsiiniline juhtum avaldati ajakirjas Cureus Journal of Medical Science. Aruandes märgiti, et anonüümsust palunud mehe B12-vitamiini tase oli tema range vegantoitumise tõttu lausa määramatu. 

B12-vitamiin, mida nimetatakse ka kobalamiiniks, on looduslikult esinev toitaine, mida leidub lihas, munades ja piimatoodetes. B12-vitamiini defitsiit võib tõsiselt kahjustada närvisüsteemi, kuna see on närvidele ja hapnikku kandvatele punalibledele hädavajalik. Insideri sõnul võib närvisüsteemi kahjustus muutuda pöördumatuks, kui seda ei ravita kuue kuu jooksul pärast sümptomite ilmnemist.

«Kuigi tõsine B12-vitamiini vaegus on Ameerika Ühendriikides haruldane, on hiljutine veganlike eluviiside omaksvõtt kaasa toonud B12-vitamiini defitsiidi määra olulise tõusu,» kirjutasid arstid raportis.

Mehe peamine kaebus haiglasse jõudes oli tuimus käes, kuid lisaks esines veel kõneprobleem ja õhupuudus. Muude sümptomite hulka kuulusid vahelduv ähmane nägemine, peapööritus ja letargia (pikaajaline sügava une taoline haiguslik seisund). 

Pärast analüüse selgus, et mehe B12-vitamiini tase oli nullilähedane ning punaste ja valgete vereliblede ning trombotsüütide tase väga madal. Meest raviti kahe päeva jooksul kolme vereülekande ja igapäevase B12-vitamiini süstiga.

Pärast ravi algust näitas mees kiiret paranemist. Juba pärast ühepäevast ravi mehe kõneprobleemid paranesid ning kahe päevaga leevenesid väsimus ja õhupuudus.

Briti dieediassotsiatsiooni andmetel on neil, kes pole rohkem kui viis aastat mune, piimatooteid ja liha tarbinud, B12-vitamiini vaeguse oht. Lisaks kutsub agentuur pikaajalisi taimetoitlasi ja veganeid üles regulaarselt kontrollima oma B12-vitamiini taset ja täiendama oma dieeti umbes 10 mikrogrammi B12-vitamiiniga päevas.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles