Mayo kliinikus ja Johns Hopkinsis õppinud kardioloog dr Elizabeth Klodas jagab leheküljel Make It soovitusi, millised toidud tõstavad halva kolesterooli taset.
Kardioloog avaldab neli toitu, mis sisaldavad halba kolesterooli ja mida peaks vältima (4)
Eristatakse head ja halba kolesterooli. HDL-kolesterool aitab organismil halvast kolesteroolist vabaneda ja seepärast kutsutakse seda heaks kolesterooliks. Kui hea kolesterooli sisaldus veres on väike, siis südamehaiguste tekke oht suureneb.
LDL-kolesterooli ülekülluse korral aga ladestub kolesterool veresoonte seintele, põhjustades ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumist. LDL-kolesterooli nimetatakse ka halvaks kolesterooliks. Mida rohkem on inimese veres halba kolesterooli, seda rohkem ohustavad teda südamehaigused.
1. Punane liha
See hõlmab burgereid, ribisid, praade ja sealihakotlette. Kui te ei soovi punasest lihast täielikult loobuda, siis tarbige väikeses kogustes tailiha. Punast liha võiks süüa maksimaalselt kord nädalas. Mida aga võiks punase liha asemel süüa? Soovitatavalt kala ja muid mereande, nagu krevetid, mis on kõrge HDLi sisaldusega. Lisaks tasub menüüsse lisada kodumaiseid kalaroogi.
2. Kõik, mis on praetud
Toidu praadimine suurendab kalorite arvu, kuna küllastunud või transrasvad ja kolesterool imenduvad toidus töötlemise käigus.
Inimestele meeldib küll friikartuleid süüa, kuid tervislikum valik oleks küpsetatud kartulid, krõbe leht- või spargelkapsas. Lihtsam on kasutada kuumaõhufritüüri, mis kasutab toidu küpsetamiseks palju vähem rasva.
3. Töödeldud liha
Maailma Terviseorganisatsioon on klassifitseerinud töödeldud liha, nagu peekon, hot dog'id ja salaami kantserogeenseteks aineteks. Töödeldud liha sisaldab naatriumi ja küllastunud rasvu.
Siinkohal ei ole asenduseks midagi suurepärast välja pakkuda. Ainuke võimalus oma südame tervise eest hoolitseda on töödeldud liha menüüst välja jätta.
4. Küpsetised
Küpsised, koogid, kondiitritooted – need on kaloririkkad, toitainetevaesed ja sisaldavad suures koguses rasva ning suhkrut. Kõik need on aga kõrge kolesteroolitaseme süüdlased.
Selle asemel, et neid tooteid poest osta, võiks hoopis kodus ise küpsetada. See on hea võimalus kontrollida rasva ja suhkru kogust, mis küpsetisse läheb.