AVASTUS Koroona põdemine tekitab meeste kehas olulise muutuse (5)

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus. Pilt on illustreeriv
Koroonaviirus. Pilt on illustreeriv Foto: shutterstock.com

Nakkuse pikaajaline mõju immuunsüsteemile on Yale'i immunobioloogi John Tsangi pikka aega huvitanud. Kas immuunsüsteem taastub pärast seda, kui keha on patogeeniga silmitsi seisnud? Või muudab üks nakkus seda viisil, mis mõjutab immuunsüsteemi reageerimist mitte ainult tuttavale viirusele, vaid ka uuele viirus- või bakteriohule, millega see silmitsi seisab?

Yale'i immunobioloogia ja biomeditsiinitehnika professor Tsang on pikka aega arvanud, et pärast viirusnakkust taastub immuunsüsteem endise stabiilse algtaseme juurde, vahendab Medical Xpress.

Covid-19 pandeemia tekkimine 2020. aastal võimaldas tal ja kolleegidel seda teooriat testida. Nad leidsid, et vastus sõltub inimese soost, selgub 4. jaanuaril ajakirjas Nature avaldatud uuringust.

Uuringu jaoks analüüsis Tsangi juhitud meeskond, kes tegutses sel ajal riiklikus allergia- ja nakkushaiguste instituudis (NIAID), tervete inimeste immuunvastuseid, kellele tehti uuringu raames gripivaktsiin. Nende andmete põhjal võrdlesid nad immuunvastuseid inimeste vahel, kes ei olnud kunagi nakatunud Covid-19 põhjustava viirusega SARS-CoV-2 ja kel esines kerge haigusjuht, kuid kes paranesid.

Oma üllatuseks leidsid teadlased, et kergetest Covid-19 juhtudest paranenud meeste immuunsüsteem reageeris gripivaktsiinidele tugevamalt kui haigust põdenud naiste oma, või kui meestel ja naistel, kes polnud kunagi nakatunud.

Sisuliselt oli varem SARS-CoV-2-ga nakatunud meeste immuunseisund muutunud viisil, mis mõjutas reaktsiooni koroonaviirusest erinevale viirusele, ütlesid autorid.

«See oli täielik üllatus,» ütles Tsang. «Naistel tekib tavaliselt patogeenide ja vaktsiinide suhtes tugevam üldine immuunvastus, kuid neil on suurem tõenäosus ka autoimmuunhaiguste tekkeks.»

Leiud võivad olla seotud ka pandeemia varajases staadiumis tehtud tähelepanekuga: mehed surid Covid-19 käigus kontrolli alt väljunud immuunvastuse tõttu palju rohkem kui naised. Uute avastuste kohaselt võivad isegi kerged Covid-19 juhtumid vallandada meestel tugevamad põletikulised reaktsioonid kui naistel, mille tulemuseks on meeste immuunsüsteemi selgemad funktsionaalsed muutused veel tükk aega pärast taastumist.

Teadlaste erapooletu analüüs immuunsüsteemi seisundi kohta rakutasemeni näitas mitmeid erinevusi Covidist taastunud meeste ja tervete sookaalaste vahel, samuti naissoost uuritavate vahel nii enne kui pärast gripivaktsiini saamist. Näiteks tootsid varem nakatunud mehed rohkem gripi antikehi ja neil suurendas interferoonide tase, mida rakud toodavad vastusena infektsioonidele või vaktsiinidele. Üldiselt on naistel tugevam interferoonvastus kui meestel.

Autorite sõnul on väga oluline mõista Covid-19 püsivat mõju immuunsüsteemile, kuna seni on nakatunud üle 600 miljoni inimese kogu maailmas ja «pikaajaliste Covidi» sümptomite ilmnemine on endiselt suur probleem.

«Meie leiud viitavad võimalusele, et igasugune infektsioon või immuunprobleem võib immuunseisundit muuta, et luua uusi seadistuspunkte,» ütles Sparks. «Inimese immuunseisundit kujundavad tõenäoliselt paljud eelnevad kokkupuuted ja häired.»

Tsang arvab, et need leiud võivad aidata teadlastel luua paremaid vaktsiine erinevate haiguste vastu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles